Allahov Poslanik, s.a.v.s., kaže: Vjernici gledaju na svoje grijehe kao na to da sjede pod jednim brdom strahujući da se ono ne obruši na njih, dok griješnici gledaju na svoje grijehe kao na običnu muhu koja im stane na nos, pa je oni rukom svojom otjeraju!
(Buhari)


DELEGACIJA ROMA IZ INOSTRANSTVA POSJETILA MIZ BIJELJINA

DELEGACIJA ROMA IZ INOSTRANSTVA POSJETILA MIZ BIJELJINA

Delegacija bijeljinskih Roma koji žive i rade u inostranstvu 22.08.2009. god posjetila je sjedište Medžlisa islamske zajednice Bijeljina. Uz obostrane čestitke povodom mubarek mjeseca ramazana, tema razgovora bila je planirani nastavak uređenja mezarja Brčanska malta u Bijeljini, za čije održavanje i uređenje bijeljinski Romi prikupljaju posebne priloge još od 2004. godine, kada je uspostavljena saradnja sa MIZ Bijeljina. Seada Muratovića i Sinana Muratovića, koji trenutno žive i rade u Berlinu, dočekali su predsjednik MIZ Bijeljina Sead Berberović, imam Mirsad ef. Okanović, a sastanku su prisustvovali i kamenoresci te građevinari koji će učestvovati u uređenju mezarja.

“Do sada smo izgradili pomoćnu zgradu i česmu na mezarju, popravili ogradu. Zadovoljni smo čistoćom i načinom na koji se mezarje održava, ali imamo želju uraditi i pristupne staze, te dvije ulazne kapije i naravno da nećemo na tome stati,” rekao je Sead Muratović. Sinan Muratović je istakao da u Berlinu trenutno živi i radi oko 1.500 Roma iz Bijeljine, dok ih je u Austriji oko 1.000. Svi su vezani za rodni kraj, dolaze u vrijeme praznika, grade kuće i održavaju vezu sa familijom i širom zajednicom. Mnogi od njih, rečeno je, članovi su Islamske zajednice i uredno plaćaju članarinu, te svakom prigodom izdvajaju i posebne novčane priloge za obnovu džamija, te uređenje mezarja Brčanska malta, kao i mezarja Salaš pored Bijeljine.

Hosting by

© Medžlis Islamske zajednice Bijeljina

Na vrh