Od Ebu Hurejre r.a. se prenosi da je Poslanik sallallahu 'alejhi ve sellem rekao: Pogledajte u one koji su niži od vas, a ne u one koji su viši od vas, to je najbolji način da izbjegnete omalovažavanje Allahove blagodati prema vama.


Ramazanska čestitka glavnog imama MIZ Bijeljina, Samir ef. Camića

Ramazanska čestitka glavnog imama MIZ Bijeljina, Samir ef. Camića

“U mjesecu Ramazanu počelo je objavljivanje Kur’ana, koji je putokaz ljudima i jasan dokaz pravog puta i razlikovanje dobra od zla. Ko od vas u tom mjesecu bude kod kuće, neka ga u postu provede, a ko se razboli ili se na putu zadesi, neka isti broj dana naposti, – Allah želi da vam olakša, a ne da poteškoće imate -, da određeni broj dana ispunite, i da Allaha veličate zato što vam je ukazao na pravi put, i da zahvalni budete”.

Samir ef Camic, glavni imam

Draga braćo, cijenjene sestre!

Došao nam je častan mjesec, mjesec blagoslova sreće i napretka, mjesec Ramazan. Donosi nam rahmet i magfiret. S njim dolazi sigurnost od vatre i svjetlo koje sija noću kao i danju. U njemu je Lejletu-l-kadr, noć vrijednija od hiljadu mjeseci.

Dane njegove postimo, a noći mu u ibadetu provodimo. On vrata džennetska otvara, džehennemska zatvara, a šejtani su u njemu sputani.

Poslanik nam preporučuje da u ovom mjesecu tražimo put do Dženneta, a spas i zaštitu od Džehennema.

Kad postimo, srca bogobojaznošću punimo, jer cilj i rezultat posta je upravo bogobojaznost.

Posteći snažimo naše duše i osposobljavamo ih da nad prohtjevima i strastima zavladaju i pod kontrolu ih stavljaju kako bismo od grijeha daleko bili.

Kad postimo obezbjeđujemo  dvije radosti. Jedna je iftarska radost dunjaluka, a druga radost na Ahiretu, jer post je djelo koje Allahu pripada i za koje će posebno nagrađivati.

Mjesec Ramazan nam pruža bezbroj blagodati koje trebamo iskoristiti. Iftari, teravije, mukabele i druženja su prilika da tokom ovog odabranog mjeseca aktueliziramo pitanja značajna za opstanak Bošnjaka muslimana u ovoj našoj prelijepoj Semberiji. Nadam se da ćemo čineći ibadete ovogodišnjeg mjeseca Ramazana ojačati svoj iman, svoje zajedništvo i sve ono što krasi dobro organiziranu zajednicu muslimana.

Mjesec Ramazan je prilika da posebno povedemo računa o jačanju međuljudskih odnosa. Nastojmo što više pomagati jedni drugima jer ukras jednog muslimana i muslimanke jeste pomoći  bratu, sestri, komšiji, prijatelju.

       Ono o čemu također moramo povesti računa, bez obzira na sve ono što smo u proteklom periodu prošli, a možemo slobodno kazati da takvih iskušenja ima i danas, jeste graditi i obnavljati povjerenje sa našim komšijama različitih vjerskih opredjeljenja. Upravo ono što nas posebno krasi je taj naš odnos potvrđen historijskim činjenicama i našim današnjim odnosom. Naravno, uz uvažavanje svih vrijednosti u različitostima, nadamo se da ćemo se i mi u svemu tome prepoznati. Živjeti u različitosti ne znači i asimilirati se nego živjeti sa svim svojim vrijednostima, nacionalnim, kulturnim i vjerskim.

 

Uz ramazanske čestitke upućujem Allahu, dž.š., dovu da predstojeće mubarek ramazanske dane provedemo u istinskom ibadetu, dobrom zdravlju, međusobnom uvažavanju i rahatluku. 

 

Ramazan-i-šerif mubarek olsun!

 

MEDŽLIS ISLAMSKE ZAJEDNICE BIJELJINA

Samir ef. Camić   glavni imam

Hosting by

© Medžlis Islamske zajednice Bijeljina

Na vrh