XVI Bajramska akademija u Bijeljini “Šapat vremena”

XVI Bajramska akademija u Bijeljini “Šapat vremena”

www.tuzlarije.net…U organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Bijeljina sinoć je u Centru za kulturu “Semberija”, pred brojnom publikom, održana tradicionalna šesnaesta po redu Kurban-bajramska akademija pod nazivom “Šapat vremena”. Ovogodišnja Akademija bila je posvećena dvadesetogodišnjici obnove rada MIZ Bijeljina. Program je pripremila Vjersko-prosvjetna služba, a izveli su ga članovi sekcije Mektebskog centra Bijeljina.


Uz brojne džematlije i goste, svečanoj akademiji prisustvovao je i muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović, kao i potpredsjednik RS Ramiz Salkić. U svom obraćanju prisutnima muftija tuzlanski je naglasio da je ovo Akademija kojoj se Bošnjaci istinski raduju.

– Treba da smo svi dobri vjernici u našim religijama, da smo dobri građani i komšije. To su najvažnije poruke, naročito u danima blagdana – kazao je Fazlović.

Emir Musli, predsjednik Izvršnog odbora IZ Bijeljina, kazao je da naredne godine očekuje otvaranje i Krpića džamije.

– Mi smo imali devet gradilišta. Imami obično nisu zaduženi da misle o gradilištima ili o projektima, ali naši su mislili. Bilo je puno napora i bit će još dok se sve to završi, i svima sam im mnogo zahvalan. Zahvalan sam svim našim vakifima i svim ljudima koji podržavaju naš rad. Naravno zahvalnost pripada dragom Allahu iznad svih, on nas je okupio i večeras ovdje, i okuplja nas u ovom poslu obnove rada Medžlisa IZ Bijeljina i obnove vjerskog života ovdje, života svih nas u ovom gradu i obnove BiH na ovom podneblju gdje se sastaju Drina i Sava, dodao je Musli.

Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, istakao je da je sinoćnja Akademija posebno važna, jer se obilježava 20 godina obnoviteljskog rada Medžlisa IZ Bijeljina, što pokazuje da su Bošnjaci ovdje svoji na svome i da ovaj grad treba IZ, i da ovaj grad treba Bošnjake, i da grad ne bi bio ovo što jeste bez Bošnjaka i bez ovakve Islamske zajednice.