Mektebski centar u Bijeljini

Mektebski centar u Bijeljini
Mektebski centar u Bijeljini

MEKTEBSKI CENTAR U BIJELJINI  (2008-2013)

Od ideje do realizacije

Mektebski centar u Bijeljini je izgrađen u periodu 2007/2008. godine, a počeo koristiti svojoj svrsi u mektebskoj 2008/09. godini. Izgradnju i finansiranje građevinskih radova u cjelosti je podržalo Federalno ministarstvo za izbjegla i raseljena lica  na čelu sa ministrom Edinom Mušićem. Mektebski centar je sagrađen na temeljima stare kuće MIZ Bijeljina koja je nekada koristila za stanovanje imama.

Nakon povratka Bošnjaka i poslijeratnog aktiviranja rada MIZ Bijeljina, pored obnove porušenih džamija javila se potreba za iznalaženje rješenja izgradnje funkcionalnog i modernog  prostora za potrebe mekteba. 2006. godine IO MIZ Bijeljina donosi odluku da se izradi izvedbeni projekat Mektebskog centra koji bi u budućnosti zadovoljio potrebe rada na polju edukacije djece i mladih. Izvedbeni projekat je izradio projektant Mirsad Izić. Kompletnu dokumentaciju (Idejno rješenje, Izvedbeni projekat, građevinsku dozvolu) u cjelosti je isfinansirao MIZ Bijeljina.

Projektni prijedlog je urađen od strane službenika MIZ Bijeljina uz odobrenje nakon konsultacija sa IO i tadašnjim muftijom tuzlanskim Husein ef. Kavazovićem.Nakon izrade izvedbenog projekta pristupilo se traženju donatora koji bi nam pomogli u realizaciji naših ciljeva. Aplicirali smo na više adresa. Naišli smo na razumijevanje ministra Edina Mušića koji je podržao naš projekat te se ubrzo krenulo sa realizacijom.

U projekat izgradnje Mektebskog centra uloženo je oko 500.000 KM. Izgrađen je da u punom kapacitetu zadovoljava potrebe rada sa djecom i mladima. Mektebski centar raspolaže sa 500 m2 korisnog prostora.


PRIZEMLJE

U prizemlju su nam na raspolaganju dvije učionice od kojih jedna trenutno služi za video-prezentacije, mini fiskulturnu salu za horsku i folklornu sekciju, zatim kupatilo sa mokrim čvorom i ostava.

Dvije učionoce u prizemlju su višenamjenske. Jedna učionica je predviđena za rad sa djecom predškolskog uzrasta. Nije opremljena, a trenutno služi za predavanja i tribine.

 PRVI SPRAT

Prvi sprat također ima dvije opremljene učionice, jedna manja učionica, muški i ženski mokri čvorovi.

Učionica I je opremljena policama za knjige, katedra, 18 stolova za učenike većeg uzrasta sa ukupno 36 stolica. U ovoj učionica pored mektebske nastave predviđena je i biblioteka koja već raspolaže sa oko 350 naslova.

Učionica II je opremljena sa  6 stolova i 36 stolica. Stolovi i stolice su namjenjene za djecu predškolskog uzrasta. Trenutno u ovoj učionici se izvodi mektebska nastava za predškolski uzrast i učenike OŠ do petog razreda. Učionica je opremljena tako što će se nabavkom računara omogućiti praćenje nastave koristeći se računarima. 

POTKROVLJE

Potkorvlje je u prespektivi namjenjeno za restoran i prostor za omladinska druženja. Tu su dvije velike prostorije, mokri čvorovi te glavna i pomoćna kuhinja.

Kuhinje su opremljene sa zamrzivačom, frižiderom, sudoperom i popratnim kuhinjskim elementima, duboki tanjiri, plitki tanjiri, čaše, kašike, viljuške. Trenutno u tom prostoru možemo organizirati večere i iftare za 100 osoba.

Mektebski centar je opremljen video nadzorom i alarm sistemom. Kontrolna soba nalazi se u prizemlju objekta.

TRENUTNE AKTIVNOSTI U MEKTEBSKOM CENTRU

-Mektebska nastava subotom za 120 polaznika.

U procesu mektebske nastave uključeno je 120 djece od čega 24 djece predškolskog uzrasta od 4-7 godina.

-Ponedjeljak, srijeda i petak rad sa folkornom i horskom sekcijom.

-Organizacija predavanja, tribina, omladinskih druženja

-Organizacija donatorskih večeri, iftara i sijela

 

MOGUĆNOST ODGOJNIH I EDUKATIVNIH AKTIVNOSTI NA TEMELJU POSTOJEĆIH UVJETA U MEKTEBSKOM CENTRU

 

Imajući u vidu činjenicu da se Mektebski centar nalazi odmah uz kupljeni objekat „Pašića vila“, svojim kapacitetima, infrastrukturom i nastavnim pomagalima kojima trenutno raspolaže, smatramo da pored svih navedenih aktivnosti na polju edukacije,uz manja dodatna ulaganja može poslužiti, potrebama budućeg školskog centra.

Smatramo da za potrebe pokretanja rada obdaništa u Školskom centru treba organizirati nabavku suđa za djecu tog uzrasta, igračke, police za obuću, nešto prostirke itd. Također je potrebno izmijeniti način zagrijavanja objekta, odnosno umjesto parnog grijanja na struju, obezbijediti peć na pelet ili neko drugo adekvatnije gorivo. 

DSCN0902Pašića vila

 

IMG_2234Članovi sekcija Mektebskog centra, stariji uzrast