Džemat Glinje – Omladinsko druženje sa prof.dr Amir ef. Karićem

Džemat Glinje – Omladinsko druženje sa prof.dr Amir ef. Karićem

Piše: Mirsad ef. Okanović…

Druženjem u džematu Glinje nastavljen je ciklus omladinskih druženja na području Medžlisa Islamske zajednice Bijeljina, uz prisustvo šezdeset mladih iz svih džemata našeg medžlisa. Druženje je održano u subotu 4.03.2017. godine, a gost predavač je bio prof. dr Amir ef. Karić. Uvaženi profesor Karić je ovom prilikom posebno naglasio da svaka promjena u društvu počinje od promjene pojedinca.

“Samopomoć je najbolja pomoć. Ne može nam niko pomoći ukoliko mi sami sebi ne odlučimo pomoći. S druge strane, niko nam ne može nanijeti štetu kao što možemo sami sebi. Čovjek ima dar kojega često nismo svjesni, a to je sloboda izbora. Mi sami biramo šta ćemo i kako ćemo nešto uraditi. Nakon toga analiziramo da li smo donijeli dobru ili lošu odluku, ali mi smo ti koji odlučujemo i ne možemo nikoga kriviti ukoliko smo donijeli pogrešnu odluku,” kazao je profesor Karić okupljenoj omladini i džematlijama, dodavši:

“Trebamo biti optimistični, a ne pesimistični, jer je pesimizam pogubna životna filozofija. Moramo otkriti našu unutarnju snagu i neotkrivene unutarnje darove i prepustiti se mašti, jer je mašta vizija na djelu. Vizija je budućnost, a uspomene su prošlost. Najvažnija vizija je razviti svijest o vlastitoj misiji i životnoj ulozi. Mi moramo postati promjena koju želimo vidjeti oko sebe.”

Druženje mladih je nastavljeno uz kahvu, čaj i sok te ugodan razgovor. Sljedeće druženje je u aprilu, ako Bog da, kada očekujemo novog gosta, a i nova lica među mladima.