BiH mora biti zemlja kompromisa i konsenzusa

BiH mora biti zemlja kompromisa i konsenzusa

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović kazao je danas za bh. novinsku agenciju Patria (NAP) da je jedini način prevazilaženja problema u BiH, povratak povjerenja među ljudima.

– Bosna je specifična zemlja. Kod nas nije moguće okrenuti glavu i gledati samo u svoju avliju. Jako je važno znati šta i onaj drugi do nas osjeća i kako misli. BiH mora biti zemlja kompromisa i konsenzusa, barem kada su u pitanju temljene vrijednosti društva – rekao je reis Kavazović za NAP.

On je dodao da Islamska zajednica u BiH već godinama radi upravo na izgradnji povjerenja i mira, pomaganju ljudima da se vrate na svoja ognjišta, promoviranju dobra i odvraćanju od zla. U tom smislu je važan i proces donošenja novog Ustava Islamske zajednice u BiH.

Govoreći o trenutnoj političkoj, socijalnoj i ekonomskoj krizi u zemlji, ef. Kavazović je rekao da je ona izazvana sistemom koji je instaliran u BiH. Sve to je pojačano, kako je kazao, neodgovornošću domaćih političkih elita, nesnalaženju međunarodne zajednice, te prisustvu nacionalističkih snaga unutar srpskih političkih elita.

– Situaciju u zemlju otežava nekoliko faktora. Prije svega postojanje nacionalističkih snaga među srpskim političkim elitama koje rade na disoluciji zemlje. Također, imamo određeno nesnalaženje međunarodne zajednice, ali i gubitak povjerenja između Bošnjaka i Hrvata – objašnjava reisu-l-ulema Kavazović.

Dejtonsko uređenje BiH, ef. Kavazović je nazvao nakaradnim, te kazao kako oni koji BiH žele destabilizirati imaju dovoljno alata u svojim rukama.

– Te im alate pod hitno treba izmaknuti iz ruku – poručio je poglavar Islamske zajednice u BiH.

(NAP.ba)