Čestitka reisu-l-uleme Kavazovića povodom Nove 1440. hidžretske godine

Čestitka reisu-l-uleme Kavazovića povodom Nove 1440. hidžretske godine

Sarajevo, 10. septembar 2018. (MINA) – Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović je povodom nastupanja nove 1440. hidžretske godine uputio čestitku muslimanima u BiH i dijaspori u kojoj se kaže:

U ime Allaha Milostivog, Samilosnog!

– Draga braćo i sestre,

– Muslimani u Bosni i Hercegovini i svijetu večeras sa zalaskom sunca dočekuju novu 1440. godinu prema hidžretskom kalendaru. Prisjećanje je to i na veliki događaj iz historije islama kada je posljednji Božiji poslanik morao utočište iz paganske Meke potražiti u malom gradiću Jesribu, budućoj Medini.

Poslanik, a.s., je putem hidžre krenuo u potrazi za slobodom i pravdom podsjećajući nas sve da napretka za pojedinca, ali ni za zajednicu nema u društvu koje na ovim principima ne počiva.

Kada je svoj dom napustio izbjegavajući sukob s onima koji su silom pokušavali ugasiti Allahovo svjetlo na Zemlji stigao u Medinu, sagradio je džamiju kao simbol duhovnog jedinstva i pobratimo muhadžire (iseljenike iz Meke) i ensarije (one koji su im u Medini iskazali dobrodošlicu). Tim svojim postupkom nas je za sva vremena podučio da pozivanje na ideale nema nikakve vrijednosti ukoliko se oni ne materijaliziraju u našoj društvenoj realnosti.

Muslimani su kroz stoljeća u postupcima ashaba, prijatelja i pratioca plemenitog Poslanika, nalazili inspiraciju i uzor kao i u njegovom sunnetu i praksi. I kao što su se ugledali na spremnost muhadžira da ostave svoj dom radi Istine, isto tako su u spremnosti ensarija da sa svojom braćom podijele sve što su imali vidjeli ništa manji dokaz vjere i požrtvovanosti. Danas su oko nas ponovo neki novi muhadžiri koji traže svoje ensarije, traže one koji će pokazati ljudskost i solidarnost. Ali koliko je ta solidarnost potrebna njima toliko je, ako ne i više, potrebna nama da bismo sačuvali svoju čovječnost i svoju vjeru. Uzvišen nas podjednako iskušava i dobrom i zlom. I pitanje je ko je od nas na većoj kušnji. Da li oni koji su prinuđeni tražiti našu pomoć ili mi koji kalkulišemo oko svoje spremnosti da pomognemo.

Zato se nadam da će prisjećanje na hidžru i početak nove godine biti prilika da obnovimo svoj zavjet na slijeđenje Poslanika koji je kao Milost poslan svjetovima.

Ovom prilikom svim muslimanima i muslimankama u Bosni i Hercegovini, Sandžaku, Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji i bošnjačkoj dijaspori, svim imamima i uposlenicima Islamske zajednice čestitam Novu 1440. hidžretsku godinu uz želju da svima bude sretna i berićetna i moleći Allaha dž. š. da muslimanima podari slogu, da ujedini njihova srca u dobru, da našu Zajednicu učvrsti u napretku, da našu Domovinu čuva u blagostanju i miru, i da svim ljudima ukaže na put sreće i uspjeha, stoji na kraju čestitke reisu-l-uleme Kavazović.