DŽENAZA HASAN EF. OKANOVIĆU

DŽENAZA HASAN EF. OKANOVIĆU

Čuveni bijeljinski alim i imam u penziji, Hasan ef. Okanović (92), koji je na ahiret preselio u subotu 9. aprila, ukopan je u nedjelju 10. aprila poslije ikindija namaza u mezarju Lipić-Selimovići u Bijeljini. Dženazu namaz predvodio je muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović, a pored brojnih džematlija i prijatelja porodice, dženazu je klanjao i Ismail ef. Smajlović, direktor Uprave za administrativne i pravne poslove Rijaseta IZ u BiH te članovi delegacije Rijaseta i Muftijstva tuzlanskog.

Hasan ef Okanovic Bijeljina

Hasan ef. Okanović jedini je bijeljinski imam koji je sve vrijeme agresije na BiH sa svojom porodicom bio u Bijeljini. Od aprila 1992. godine ezani u našem gradu su bili zabranjeni, a namazi se nisu mogli klanjati u bijeljinskim džamijama. Hasan efendija organizirao je vjerski život onoliko koliko je bilo moguće u tim okolnostima, a nekoliko puta bio je i privođen od strane policije.

Dzenaza namaz Hasan ef Okanovicu

Nakon okončanja agresije aktivno je učestvovao u obnovi rada Medžlisa Islamske zajednice Bijeljina i već od 1997. godine u jedinoj preostaloj vakufskoj kući organizirao je mektebsku nastavu i obavljanje namaza. Potom su stigli mladi imami Samir ef. Camić te Mirsad ef. Okanović koji su preuzeli emanet teškog imamskog posla i, uz članove Izvršnog i Građevinskog odbora, nosili breme obnove džamija u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.

ucenje na mezaru