FIN: Održana tribina “Iskustva imamskog rada u povratničkim džematima”

FIN: Održana tribina “Iskustva imamskog rada u povratničkim džematima”

Na Fakultetu islamskih nauka (FIN) Univerziteta u Sarajevu večeras je održana tribina i razgovor o temi “Iskustva imamskog rada u povratničkim džematima”.

Kako su organizatori ranije istakli, ovom tribinom se želi pružiti ruka podrške imamima koji djeluju u ovim džematima, te odati priznanje za častan i predan posao na putu širenja i čuvanja islama u posebnim uvjetima.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Janja hafiz Omer-ef. Camić je u razgovoru za Media centar Islamske zajednice kazao kako je nakon obnove infrastrukture, u fokusu rad sa džematlijama i omladinom.

  • Kao Medžlis smo, hvala Bogu ekspresno obnovili infrastrukturu, a danas je u fokusu našeg djelovanja rad sa djecom u mektebu i srednjoškolcima kroz različite vrste programa. Posebno smo ponosni na projekat medžlisa Janja i Bijeljina koji se odnosi na kultivisanje vakufa. Hvala Bogu da su naši prethodnici vakufili dio svog imetka, pa imamo mnogo vakufa, a projekat njegovog unapređenja smo pokrenuli prije nekih devet godina i stičem utisak da su ova dva medžlisa postala prepoznatljiva po tome – kazao je hafiz Camić.

Glavni imam MIZ Prnjavor Fikret-ef. Čelenka je govorio o stanju u ovom Medžlisu u aktuelnom trenutku u odnosu na raniji period.

  • Danas je dobra situacija na području našeg Medžlisa i znatno bolja u odnosu na period od 2000. do 2008. godine. Bošnjaci danas nemaju probleme kakve su imali u tom periodu, ali ih danas nažalost mali broj živi na ovom prostoru. Naprimjer, na ovom području je 2004. godine živjelo 4.500 Bošnjaka, a danas 1250 – kaže efendija Čelenka.

Pohvalio je odnos koji aktuelni načelnik općine Prnjavor ima prema Bošnjacima, kao i međusobni odnos pripadnika različitih naroda na ovom području.

  • Sada je sasvim normalno da se u osnovnim školama obilježava 12. rebiul-evvel, da predstavnici vlasti i vjerskih zajednica prisustvuju našim vjerskim programima, kao i to da predstavnici Islamske zajednice budu prisutni na programima drugih. Mogu kazati da nismo došli u Prnjavor samo da umremo, nego da tu živimo, izgrađujemo, doprinosimo i podižemo nove generacije – poručio je Čelenka.

Na tribini su se još obratili hafiz Mahir-ef. Kevrić, MIZ Livno; hafiz Amir-ef. Mahić, MIZ Kozarac; Amel-ef. Kozlić, MIZ Rogatica; Sadet-ef. Bilalić, MIZ Gacko; Omer-ef. Redžić, MIZ Prijedor i Samir-ef. Camić, MIZ Bijeljina.

Ova tribina je ujedno razgovor o izazovima sa kojima se ovi imami svakodnevno susreću ali i prednostima njihovog rada u povratničkim džematima.

Preuzeto sa: Preporod info