Hafiz Sulejman Bugari za Preporod: Nisam morao napuštati Sarajevo i BiH, to je Božija volja

Hafiz Sulejman Bugari za Preporod: Nisam morao napuštati Sarajevo i BiH, to je Božija volja

www.preporod.com

Hafiz Sulejman Bugari u razgovoru za Preporod je pojasnio svoju odluku da pređe u Podgoricu i svoj misijski angažman nastavi u okviru Islamske zajednice u Crnoj Gori.

S obzirom da je ovih dana u široj javnosti postavljano mnogo puta pitanje koji je razlog odlaska, hafiz Bugari na ovo pitanje dao je slijedeći odgovor: „Razlog moga prelaska u Podgoricu niti je moja želja niti želja institucije u kojoj radim niti sam ikada razmišljao o tome da idem sa ovih prostora. Ni sada ne idem, samo mijenjam lokaciju tijelom, ali dušom sam tu gdje jesam. A i tijelom ću, po pozivu mojih institucija i drugih, s ljubavlju ovdje dolaziti. Međutim uvijek Božija volja treba biti preča od naših želja, prohtjeva i komfora. Niko me nije primorao, niti me je tražio, a što je od Njega to se mora i to s ‘pjesmom’ prihvatiti. Dakako, insan može i da odbije, jer ima slobodnu volju.“U razgovoru s hafizom Bugarijem smo konstatirali da su mnogi iznenađeni njegovom odlukom i da iskazuju žaljenje što im neće biti fizički blizu, na što on ističe: „Želim naglasiti da znaju svi oni s kojima sam imao kontakt, s kojima sam se družio i svi koji se pitaju o tome, da ja nisam morao napuštati Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu i svima njima i dušom i tijelom savjetujem i preporučujem da čuvaju svoga imama, svoj džemat, svoju Islamsku zajednicu i  svoju državu, da svima njima budu na raspolaganju i da dobrotom i nježnošću, znanjem i taktičnošću, brigom i dovom mijenjaju ono što im se ne sviđa u zajednici, slijedeći praksu voljenog Poslanika koji je kazao: ‘Držite se čvrsto Božije knjige i zajednice, jer to je najčvršće Božije uže. Bolje je to što vam se ne sviđa u zajednici nego ono što volite u razjedinjavanju.’

Ko god ima makar i jednu rečenicu protiv džemata, Islamske zajednice, države, drugog i drugačijeg, bez obzira na vjeru i naciju, njemu treba odmah uključiti hitnu pomoć ‘pod obaveznom anestezijom’, stručnošću i ljubaznošću.  Naglašavam da posebno poštuju i čuvaju ovu i ovakvu državu koja je jedinstvena po bogatstvu različitosti u svijetu i kojoj ne treba govoriti koliko je volim. I podsjećam sve duše da smo svi mi kao jedna porodica od Boga, a najdraži Bogu će biti onaj ko bude najuslužniji i najplemenitiji prema toj porodici, kako je govorio voljeni Opominjač svijeta, Muhammed, s.a.v.s. Onaj ko bude bježao i izlazio iz te porodice i rodbine on je IZROD. Drage voljene duše, problem nije u vođstvu, niti u drugom i drugačijem, već u nama. Budimo ljekari svoga društva“, pojašnjava hafiz Sulejman ef. Bugari.

Hafiz Bugari na kraju kaže  da ne može davati intervjue, jer se boji da bi neke mogao uskratiti, te stoga traži oprost od onih koji su ga već tražili, a nisu mogli naći i svima poručuje: „Nemojte me zaboraviti u vašim dovama i budite Tu s Njim“.