Instrukcija o klanjanju Kurbanskog bajram-namaza

Instrukcija o klanjanju Kurbanskog bajram-namaza

Zbog pogoršane epidemiološke situacije, a povodom nastupanja Kurban-bajrama, reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović je dao instrukciju svim organima i institucijama Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Instrukcija poziva na revnosno poštivanje naredbi i preporuka nadležnih državnih organa tokom obavljanja bajramskih obreda i obilježavanja ovog blagdana.

Također, instrukcija nalaže poduzimanje niza mjera kako bi se zaštitilo javno zdravlje među kojima su temeljito čišćenje, dezinfekcija i provjetravanje džamija, mesdžida i drugih objekata u kojima se obavljaju namazi, a posebno za bajram-namaz. Mjere koje predviđaju između ostalog i osiguranje dezinfekcionih sredstava za ruke na ulazu u džamije, kao i hlor za dezinfekciju obuće, onemogućavanje korištenja abdesthana, zajedničkih peškira i drugih predmeta i sredstava za zajedničku upotrebu, izrađene su uz konsultacije sa zdravstvenim radnicima, epidemiolozima i nadležnim kriznim štabovima.

Također, prema instrukciji reisul-uleme, bajram-namazu ne smije prisustvovati osoba koja je pozitivna na koronavirus, koja je bila u kontaktu sa osobom koja je pozitivna na korona virusnu infekciju, osoba koja ima bilo koji simptom respiratorne infekcije (temperatura, kašalj, teško disanje i dr.), koja se nalazi u propisanoj izolaciji, ili pak ima nekoga od ukućana ili lica sa kojima je u redovnom kontaktu a koja je u samoizolaciji.

Nadalje, lica koja budu dolazila u džamiju dužna su:

  • prije dolaska u džamiju obaviti potrebnu ličnu higijenu te uzeti abdest
  • posjedovati i pravilno nositi masku
  • izvršiti dezinfekciju ruku na ulazu
  • izbjegavati bliski kontakt i održavati propisanu fizičku distancu (minimalno1m)
  • nositi i koristiti vlastitu serdžadu prethodno dezinficiranu
  • obuću odlagati u pojedinačne vlastite kese
  • po povratku kući primjenjivati higijenske mjere koje se odnose na presvlačenje odjeće i obuće i drugih higijenskih mjera prevencije i zaštite od infekcije.

Shodno infrastrukturnim mogućnostima kao i vremenskim prilikama predviđa se organizovanje klanjanja bajram-namaza na otvorenom, na tradicionalnim musalama. Čestitanja će se obaviti bez fizičkog kontakta i sa propisane distance. Džematski odbori su dužni angažirati redare za praćenje poštivanja propisanih mjera.

U instrukciji koja je u petak upućena svim nadležnim organizacionim jedinicama u Islamskoj zajednici zahtijeva se otkazivanje masovnih bajramskih svečanosti i prijema, kao i drugih vjerskih manifestacija osim namaza.

Instrukcija predviđa i da se u džamijama do daljnjeg klanjaju samo farzovi, odnosno da se obavljaju samo obavezne molitve, radi što kraćeg zadržavanja. Isto se odnosi i na džuma-namaz. Hutba se ograničava na 5 do 7 minuta, a dova uči odmah poslije farza. Sabah-namaz, na dan Kurban bajrama, u džamiji/džematu će klanjati samo imam i džematski odbor. Džamije će za bajram-namaz biti otvorene 15 minuta prije početka namaza uz primjenu mjera zaštite.

Sve navedene mjere nastaviti primjenjivati i nakon bajramskih dana ukoliko epidemiološke prilike to budu zahtijevale. U skladu s epidemiološkom situacijom u pojedinim mjestima, glavni imam uz saglasnost nadležnog muftije može poduzeti dodatne mjere.

Također, posebne mjere koje treba poduzimati u vezi sa klanjem kurbana sadržane su u instrukciji koju je ranije uputila Uprava za ekonomske i finansijske poslove.

(www.islamskazajednica.ba)