Muftija tuzlanski sa saradnicima posjetio Banju Luku, Tomašicu, Prijedor i Kozarac

Muftija tuzlanski sa saradnicima posjetio Banju Luku, Tomašicu, Prijedor i Kozarac

U četvrtak 19. 12. 2013. godine muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović je posjetio muftiju banjolučkog Edhem-ef. Čamdžića, u sjedištu tog Muftijstva u Banjoj Luci. U njegovoj pratnji su bili njegov pomoćnik Sead-ef. Seljubac, direktor Behram-begove medrese Ahmed Hatunić, sekretar Muftijstva Muamer Zukić, Mehmedalija Čandić i Halil Mehanović, muderisi Behram-begove medrese, Enver-ef. Alić, glavni imam MIZ Kalesija, Mustafa-ef. Gobeljić, glavni imam MIZ Brčko, Zijad-ef. Vehabović, glavni imam MIZ Puračić i Elvir-ef. Hodžić, glavni imam MIZ Bratunac.

Uz muftiju banjalučkog, domaćini na ovom susretu bili su i glavni imami s područja tog Muftijstva. Muftija Čamdžić se zahvalio muftiji Fazloviću na posjeti i izrazio poštovanje prema rezultatima postignutim na tuzlanskom području. U svome obraćanju, Čamdžić je istakao da je jedinstvo imama i džematlija najveća snaga Muftijstva banjalučkog. Izrazio je zadovoljstvo dosadašnjom podrškom reisu-l-uleme Husein-ef. Kavazovića u najvažnijim poslovima Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini u tome važnom dijelu naše domovine.

U svome govoru, muftija Fazlović je, između ostalog, iskazao svoje poštovanje prema muftiji banjolučkom Edhem-ef. Čamdžiću, prema glavnim imamima i imamima tog Muftijstva, kao i prema svim Bošnjacima koji su se vratili u svoje domove. Istakao je da je Banja Luka važno središte za misiju Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i za ukupne interese Bošnjaka u Bosni i Hercegovini. Također je ukazao na potrebu svestrane saradnje unutar Islamske zajednice u BiH, naglašavajući spremnost Muftijstva tuzlanskog da svoje osjećaje i aktivnosti kontinuirano usmjerava prema džematima i medžlisima na povratničkim područjima u Bosni i Hercegovini. U tom pogledu, Muftijstvo banjolučko zaslužuje posebnu pažnju.

Gosti su zajedno s domaćinima posjetili džamiju i harem Ferhadije u Banjoj Luci.

Muftija tuzlanski je sa svojim saradnicima također posjetio medžlise Islamske zajednice  Prijedor  i Kozarac. Tokom te posjete, zajedno s domaćinom muftijom bihaćkim Hasan-ef. Makićem i glavnim imamima Prijedora i Kozarca, obišli su masovnu grobnicu Tomašicu i šehidsko mezarje Kamičani u Kozarcu.