Nove halal certificirane kompanije u BiH

Nove halal certificirane kompanije u BiH

Trend rasta halal certificiranih kompanija u BiH se uspješno nastavlja. Agencija za certificiranje halal kvalitete obavještava javnost i konzumente halal proizvoda da su uspješno implementirani zahtjevi Halal standarda BAS 1049:2010 u proizvodnim pogonima kompanija: Mujanovići doo Sarajevo, Maksumić doo Konjic i Maverik doo Banja Luka (PJ Mlin Srbac).

Certifikacijskim auditima koji su izvršeni početkom mjeseca augusta utvrđeno je da su ispunjeni zahtjevi propisani Halal standardom BAS 1049:2010, te da se navedenim kompanijama mogu uručiti halal certifikati.

Halal tržište i bh halal industrija je unaprijeđena sa novim halal proizvodima iz oblasti industrije mesa, ugostiteljstva, prehrambene i mliječne industrije koji čine sveukupnu halal paletu proizvoda bogatijom.

Halal certificiranjem u kompaniji Mujanovići doo Sarajevo obuhvaćena je klaonica, proizvodnja i prodaja svježeg junećeg, telećeg i jagnećeg halal mesa te proizvodnja mlijeka i mliječnih proizvoda. Osim toga, halal certificiranjem obuhvaćen je ugostiteljski objakat „Ćevabdžinica“ u Vogošći koja se nalazi u sastavu kompanije Mujanovići.

Kompanija Maksumić doo Konjic ispunila je uvjete za dobijanje halal certifikata za klaonicu, proizvodnju i prodaju svježeg junećeg, telećeg i jagnećeg halal mesa, te polutrajnih i trajnih proizvoda od halal mesa.

Kompanija Maverik doo Banja Luka ima nekoliko poslovnih jedinica a procesom halal certificiranja obuhvaćena je mlinska industrija tj. PJ Mlin Srbac u kom se proizvodi brašno i stočna hrana (mekinje).

Kompanije svoje proizvode plasiraju na tržište BiH i Turske. BiH je najveći proizvođač halal proizvoda na području regiona.