Oskrnavljena Atik džamija

Oskrnavljena Atik džamija

Za sada nepoznati počinioci, u noći sa subote na nedjelju (29. 08. 2010.), obili su ulazna vrata Atik džamije u Bijeljini i oštetili česmu u njenom dvorištu.
Ibrahim Imširović, sekretar Medžlisa Islamske zajednice Bijeljina, kaže da su pripadnici policije po njega došli u dva sata poslije ponoći kako bi prisustvovao uviđaju i kako bi se zatvorio ventil na oštećenoj vodovodnoj instalaciji. Kako saznajemo, nije ukradeno ništa od vrijednosti iz unutrašnjosti džamije.
– Počinilac nije želio ništa ukrasti i očita je namjera bila da se džamija oskrnavi u mjesecu ramazanu. Otvorena su vrata dvorišta, zatim i džamije, a slavina česme je otkinuta. Oskrnavljena je imovina Islamske zajednice, džamija u kojoj vjernici klanjaju teravih-namaze i tražimo od nadležnih da se to ubuduće spriječi, jer se radi o strogom centru grada u kojem uvijek ima policajaca – kazao je za naš list Samir ef. Camić, glavni imam u Bijeljini.
Kako saznajemo, kamere videonadzora susjedne zgrade pravosudnih institucija snimile su počinioce i za sada se zna da je jedan od njih imao bijele pantalone. Također se zna da je dežurna patrola policije te noći na gradskom trgu legitimirala dvije osobe od kojih je jedna bila tako odjevena. Pretpostavlja se da da istražiocima neće biti teško da pronađu vandale.
Kao što je poznato, Atik sultan Sulejmanovu džamiju u Bijeljini podigao je sultan Sulejman Veličanstveni u čast svoje majke Hureme, a ova džamija proglašena je nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.
Svakodnevne provokacije
Pored svakodnevnih provokacija i uvreda uzvikivanjem uvreda “balije”, “Turci”, na koje su Bošnjaci, nažalost, navikli u ovom gradu, tokom ramazana u Bijeljini je razbijeno i vjetrobransko staklo na automobilu jednog vjernika.