Otvorena Zamlaz džamija u Zvorniku

Otvorena Zamlaz džamija u Zvorniku

U Zvorniku je u subotu 25. oktobra ove godine upriličena svečanost radnog otvorenja džamije Zamlaz. Ova džamija je, kao i svi ostali objekti islamske kulture u tome gradu, porušena 1992. godine, a na njenim temeljima lokalne vlasti su poslije rata izgradile stambenu zgradu. Novosagrađena džamija ima isti izgled porušene džamije, ali se nalazi na novoj lokaciji, nedaleko od prvobitne.

Džamija je obnovljena vakufom sestara Fauzije i NeimeEl-Belul iz Kuvajta, a posredstvomorganizacije “Oživljavanje islamske tradicije” iz Kuvajta.

Na početku svečanosti muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović i Mahmud el-Nedždi, direktor Ureda za Balkan organizacije “Oživljavanje islamske tradicije” iz Kuvajta, otkrili su ploču s imenima vakifa.

Zamlaz2

Nakon podne namaza uslijedio je prigodan mevludski program, kojeg su izveli imami Medžlisa Islamske zajednice Zvornik.

Nakon mevluda, u ime domaćina prisutnima se obratio Haris-ef. Mustajbašić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Zvornik, koji je rekao da je ovaj dan poseban za Bošnjake povratnike. Istakao je da su simbolično odabrali prvi dan nove hidžretske godine za ovu svečanost. Kazao je da su radosni zbog činjenice da je i ova džamija obnovljena, s kojom Bošnjaci Zvornika dobijaju još jedan objekat u kojem će se pozivati na dobro. To je ono što nam je svima u ovom vremenu prijeko potrebno. – S obzirom na to da je ovo radno otvorenje džamije, bit ćemo još radosniji kada ova džamija bude u potpunosti u funkciji. U njoj će se, za sada, obavljati određene aktivnosti kako bi služila svojoj svrsi – kazao je Mustajbašić.

U ime organizacije “Oživljavanje islamske tradicije” prisutnima se, na ovoj svečanosti, obratio i direktor Ureda za Balkan Mahmud el-Nedždi. Istakao je da je posredstvom ove organizacije u Bosni i Hercegovini obnovljeno 65 džamija. I  danas se brinu za oko 4.000 jetima u BiH.

Zamlaz1

Na svečanosti se obratio i Vahid-ef. Fazlović, muftija tuzlanski,koji je u svom obraćanju istakao da je ovo za sve nas mubarek dan, jer promoviramo dobročinstvo zasnovano na vjeri u Allaha, dž.š. Naglasio je da smo sinoć, nakon skoro 25 godina imali, povodom nove hidžretske godine, upaljene kandilje sa sve tri gradske zvorničke džamije. – To je znak našeg napretka – podsjetio je muftija Fazlović. U svome obraćanju prenio je i selame reisul-uleme Husein-ef. Kavazovića, te se zahvalio narodu Kuvajta, osobito vakifima, sestrama El-Belul.Istakao je da naše islamske vrijednosti ne možemo vratiti bez džamija. Podsjetio je, a u kontekstu prisjećanja na hidžru, da je i Poslanik, a.s., po dolasku u Medinu započeo gradnju džamije, kao centralne institucije.

Dovu, na kraju svečanosti, proučio je posljednji njezin imam Šefko-ef. Sulejmanović.

Na kraju podsjetimo da su, osim Zamlaz džamije, u Zvorniku obnovljene i centralna gradska džamija Rijeka i džamija Beksuja, koje su, također, bile porušene.