Poruka reisu-l-uleme u povodu Dana ašure

Poruka reisu-l-uleme u povodu Dana ašure

Sarajevo, 13. novembar 2013. (MINA) – U povodu 10. muharrema 1435. hidžretske godine, Dana ašure, reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović uputio je muslimanima i muslimankama poruku u kojoj se kaže:

– Prenosi Ibn Abbas, radijallahu ‘anhu: „Došao je Poslanik, sallallahu ‘alejhi ve sellem, u Medinu i vidio je Jevreje kako poste Ašuru, pa je upitao: “Šta je ovo?” Rekli su: “Ovo je lijep dan, dan u kojem je spašen Musa, alejhisselam sa Benu Israelćanima od njihova neprijatelja, pa ga je Musa postio.” Rekao je: “Meni je Musa bliži od vas!” – pa je postio i naredio drugima da poste. (Buharija)

Iako je Muhammed, a. s., pečat svih Allahovih poslanika, iako je, u odnosu na druge poslanike, odlikovan mnogim darovima i poslan porukom cijelom čovječanstvu, odnosom prema Danu ašure primjerom je poučio muslimane da islam predstavlja kontinuitet jedne iste poruke i da muslimani, nastavljajući taj kontinuitet, trebaju poštovati trud i doprinose svojih prethodnika.

I dok se u Danu ašure sjećamo svih Allahovih poslanika i njihovih iskušenja, nakon kojih su došli trenuci spasa i sreće, važno je da muslimani i muslimanke u svakom vremenu grade svoju lađu spasa čije je svjetlo Allahova uputa, a zaštita od životnih iskušenja i oluja moral i krepostan život, dok im snagu za dolazak u mirnu luku spasa daju zajedništvo i pomaganje u dobru.

Čuvajući kontinuitet sjećanja na prijašnje Božije poslanike i svevremensku vrijednost Allahove upute, koja je u različitim oblicima i posredstvom mnogih poslanika spuštana u ljudske zajednice, muslimani danas imaju snažnu potrebu da kroz pokornost Bogu jačaju međusobnu bliskost, čuvaju zajedničke vrijednosti vjere, morala i svoga identiteta.

Stoga, neka Dan ašure u nama ojača snagu vjere i morala, volju i odlučnost istinskog služenja svome bratu i komšiji radi stjecanja Božijeg zadovoljstva.

Molim Allaha, dž. š., da nam podari mudrost i znanje kako bi mogli razumijevati Njegove znakove i kako bi postigli sreću na ovom i spas na budućem svijetu. Neka u svima nama Ašura ojača duh zajedništva među ljudima i svijest o zajedničkom porijeklu i zajedničkoj sudbini na planeti Zemlji, kaže se u poruci reisu-l-uleme Husein ef. Kavazovića.