Ramazan u Srebrenici

Ramazan u Srebrenici

Na području općine Srebrenica teravih-namaz se klanja na osam mjesta i to u gradskim džamijama Bijeloj i Čaršijskoj, Memorijalnom centru u Potočarima, te džamijama u Potočarima, Sućeskoj, Osmačama, Osatu i džamiji u Žutici.

Damir ef. Peštalić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice u Srebrenici izjavio je za Agenciju Fena da je sretan što Bošnjaci nakon svega što su preživjeli mogu dočekati ramazan u svom gradu i okupljati se u džamijama.

“To je bila naša velika želja imajući u vidu da su ti prvi počeci povratka bili jako teški. Sjećamo se dana kada nas je bilo jako malo i uvijek smo sanjali da ovako u Srebrenici dočekamo ramazan klanjajući teravih-namaz u dvije džamije, u Bijeloj i Čaršijskoj, da budu džemati prilično posjećeni, da se možemo viđati i zajedno ibadetiti. Naravno, to je velika milost od dragog Allaha”, kaže ef. Peštalić.

Ističe da je “na nama da nastavimo dalje pokušavati svakog dana omogućiti još bolje uslove kako u Islamskoj zajednici tako isto i u gradu”.

“Pored džamija teravih-namaz klanjamo i u Memorijalnom centru Potočari, u džematu koji je, kako mi kažemo, najveći džemat s obzirom na to da je dolje već šest hiljada naših šehida ukopano”, navodi ef. Peštalić.

Napominje da su majke Srebrenice prije šest godina izrazile želju da se teravih-namaz klanja pod musalom u Memorijalnom centru i da je ovo sedma godina da se to redovno odvija.

03-ram-sreb-06-2014-1

Imam na praksi u Srebrenici Emir Mehmedović kaže za Agenciju Fena da je pozitivno iznenađen prijemom i gostoprimstvom u Srebrenici.

“Ovo je i moj grad i prvi put da provodim ovoliko vremena u mom gradu. Utisci su fantastični, ljudi su fantastični. Lijepo je biti u svom gradu, lijepo se osjećam. Jednostavno koga god vidite nekako je vaš čovjek”, kaže ovaj mladi imam.

Student Pravnog fakulteta u Srebrenici Bekir Halilović naglašava da je ramazan poseban mjesec, specifičan za Bosnu i još specifičniji za Srebrenicu.

“Moram priznati da ramazan kao mjesec privlači vjernike u džamije. Svi osjećaju tu potrebu da u ramazanu treba da obavljaju namaze i zbog toga se osjeća neki poseban duh, neko prijateljstvo, bratstvo”, kaže Halilović za Agenciju Fena.

(rijaset.ba)