Saopštenje za javnost Muftijstva tuzlanskog povodom učestalih uznemiravanja muslimana u Zvorniku i Bijeljini

Saopštenje za javnost Muftijstva tuzlanskog povodom učestalih uznemiravanja muslimana u Zvorniku i Bijeljini

Tuzla, 10. decembar 2014. – Povodom učestalih uznemiravanja muslimana u Zvorniku i Bijeljini, Muftijstvo tuzlansko je izdalo saopštenje za javnost u kojem se kaže:

– U posljednjih nekoliko dana muslimane Zvornika su dva puta uznemirila nepoznata lica, koja s, najprije na džamiji Begsuja u gradu, a potom i na turbetu Hasana Kaimije na Kula Gradu, iscrtala krstove i srpska ocila, te ispisivala pogrdnu riječ „balije“. Ovo je deveti napad na objekte Islamske zajednice i na musliman u Zvorniku u 2014. godini.

DSCN5946

Istovremeno, ispisani su i neprimjereni grafiti na Mektebskom centru u Bijeljini, što, također, nije jedini izgred prema muslimanima i skrnavljenje imovine Islamske zajednice u tome gradu u ovoj godini.

Ovakvi izgredi su sračunati na to da uznemire muslimane u ovim gradovima i u njihovoj okolini. Oni ne doprinose mirnom i normalnom životu ne samo muslimana nego i drugih. Muftijstvo tuzlansko oštro osuđuje ovakve provokacije i traži od odgovornih vlasti i nadležnih organa u tim sredinama da efikasnije primijene sve potrebne mjere na otkrivanju i sankcioniranju izvršilaca i da učine sve što su dužni da se muslimani, zajedno sa svojim komšijama drugih vjeroispovijesti, osjećaju sigurno i da u miru ispunjavaju svoje potrebe.

Muslimane u Zvorniku i Bijeljini molimo da istraju u svojim plemenitim namjerama da mirno i dostojanstveno žive u svojim sredinama i domovima, navodi se na kraju saopštenja Muftijstva tuzlanskog.