Svečano otvorena Gazi Turali-begova džamija u Tuzli

Svečano otvorena Gazi Turali-begova džamija u Tuzli

U nedjelju 14. Septembra ove godine svečano je otvorena obnovljena Gazi Turali-begova džamija u Tuzli. Ova ljepotica, koja dugi niz godina krasi najužu gradsku jezgru, u novom ruhu zasjala je na istim temeljima na kojima je oduvijek i bila.

Svečanom otvorenju prisustvovao je reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein-ef. Kavazović, muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović, šef Vjersko-prosvjetne službe Rijaseta dr. Amir-ef. Karić, šef Kabineta reisu-l-uleme Razim-ef. Čolić, pomoćnik muftije tuzlanskog dr. Sead-ef. Seljubac, predsjednik Medžlisa IZ-e Tuzla Hasan-ef. Spahić, glavni imam Medžlisa IZ-e Tuzla hfz. Ahmed-ef. Huskanović, premijer Vlade TK dr. Bahrija Umihanić, gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović, glavni imami, imami te predstavnici vjerskog, političkog i kulturnog života Tuzle.

Turalibegova09

Hafiz Merim Đulović, imam u Gazi Turali-begovoj džamiji, na samom početku svečanosti je poselamio sve prisutne i zahvalio im se na dolasku.

– Rekonstrukcija Gazi Turali-begove džamije započela je krajem devedesetih godina. No, nakon priprema i istraživanja 2007. godine počelo se sa radovima. Cilj obnove bio je da se ovom značajnom duhovnom centru vrati sjaj koji zaslužuje. Nakon šest godina džamija je završena i osposobljena za svoju funkciju – kazao je hafiz Merim Đulović.

– Obnovom džamije vakifi su produžili njen vijek trajanja za buduće generacije i sada je zablistala u punom sjaju. Posebno sam sretan što sve više mladih ljudi posjećuje džamiju. Oni su pronašli svoj ugođaj ovdje i dobili mjesto gdje se mogu vratiti svome Stvoritelju – kazao je predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Tuzla Hasan-ef. Spahić u svom obraćanju.

Glavni imam Medžlisa IZ-e Tuzla hafiz Ahmed-ef. Huskanović istakao je u svom obraćanju da će današnji dan ostati zabilježen kao veliki dan za Tuzlu, kad su svi prisutni došli da svjedoče iskrenosti nijeta velikog čovjeka i vakifa Gazi Turali-bega.

– Tuzla je ponosna na sve svoje bogomolje, na džamije i na crkve koje su opstale i opstaju, ako Bog da, da svjedoče da zajedno živimo, slavimo i veličamo Boga onako kako smatramo da trebamo raditi – dodao je hafiz Huskanović.

Turalibegova06

– Izuzetno sam sretan što danas prisustvujem otvaranju ove prelijepe džamije, koja je i prije zvaničnog otvorenja kao magnet privlačila ljude. S ovim objektom Tuzla je mnogo bogatija i čast mi je što smo u ime građana Tuzle i mi pružili skromnu finansijsku pomoć – kazao je gradonačelnik Jasmin Imamović.

Prisutnima se obratio i muftija tuzlanski, Vahid-ef Fazlović, koji je u ovom svečanom danu u svom obraćanju najavio da će se u narednom periodu pristupiti temeljitoj obnovi Beham-begove džamije i cijelog njenog kompleksa, uključujući jednu veliku školu koja će uskoro obilježiti četiri stotine svog postojanja. Obnovit će se stara zgrada Behram-begove medrese.

– Džamije gradimo radi obavljanja ibadeta u njoj. Kroz obavljanje ibadeta u džamiji vjernici obnavljaju svoju duhovnu snagu, naglasio je muftija Fazlović.

– Građani ovog grada su sačuvali duh ovog grada, duh našeg naroda i sačuvali ono najbolje što se može sačuvati, civilizacijske vrijednosti, obraz, čuvajući simbole Bosne, čuvajući njene narode i građane i doprinoseći životu. Turali-beg je iskoristio prednosti koje mu je Allah dao, i samo oni koji znaju iskoristiti prednosti koje Allah daje u svakom trenutku svakom od nas njihovo ime se ne zaboravlja – kazao je reisu-l-ulema Kavazović u Tuzli.

Veliki doprinos u obnovi džamije dalo je nekoliko tuzlanskih vakifa. Primjera radi jedan od njih je uvakufio 150.000,00 KM. Medžlis Islamske zajednice Tuzla veliki dio sredstava obezbijedio je sam. Predsjednik građevinskog odbora bio je sadašnji reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović koji je dao veliki doprinos u obnovi džamije.

Prije samog svečanog čina otvaranja džamije, reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović je uručio vakufname Omeru Delaliću i Muratu Peziću koji su dali nemjerljiv doprinos i upisali se u vakife ove džamije.

Godine 2005. Turali-begova džamija, zajedno sa haremom i turbetom, proglašena je nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.