U Janji obilježen 1. mart – Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine

U Janji obilježen 1. mart – Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine

Sinoć je u Janji, a u organizaciji Bošnjačkog kulturno-umjetničkog društva „Mula-Alija Sadiković“, BZK “Preporod Bijeljina-Janja i Medžlisa IZ e Janja, polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe na Šehidskom spomen-obilježju u dvorištu „Atik“ džamije i Svečanom akademijom u Domu kulture obilježen 1. mart, Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Cvijeće su položili Mehmed Đezić, predsjednik Udruženja logoraša “Bijeljina-Janja” i Mustafa Gradaščević potpredsjednik Skupštine Grada Bijeljina, dok se prisutnima obratio prof. Samir Baćevac.

Svečanoj akademiji u Domu kulture prisustvovao je veliki broj građana Janje i Bijeljine, a prisutnima se opratio potpredsjednik Skupštine Grada Bijeljina Mustafa Gradaščević, koji je još jednom istakao važnost obilježavanja bitnih datuma u historiji naše domovine, a posebno u ovom dijelu Bosne i Hercegovine, gdje se na sve načine pokušava osporiti i negirati njen kontinuitet i viševjekovno postojanje.

U programu su pored članova hora Bilal i folklorne sekcije BKUD “Mula-Alija Sadiković” Janja učestvovali i članovi folklorne sekcije Medžlisa Islamske zajednice Bijeljina, polaznici dječije igraonice „Vildan“, te učenici OŠ “Meša Selimović“ iz Janje.

Datuma 1. marta, proglašena je nazavisnost Bosne i Hercegovine nakon što su tu odluku donijeli njeni građani putem referenduma. Tada je većina građana odlučila da se zemlja odvoji od tadašnje SFRJ i postane nezavisna. Referendum je održan 29. februara i 1. marta, a za nezavisnost je glasalo 2 073 568 glasača. Od ukupnog broja onih koji su izašli na referendum 99,7 posto bilo je za nezavisnost.