Jedan ashab je spravio hranu i pozvao Poslanika s.a.v.s. i ashabe. Nakon što je iznijeo hranu pred goste, jedan od njih se izmakao. Poslanik ga je upitao šta mu je, a on je odgovorio: Ja postim. Poslanik mu reče: Tvoj brat se potrudio i napravio hranu a ti kažeš: 'Ja postim'. Nego ti jedi sada, a posti drugi dan za ovaj današnji.

U Potočarima klanjana dženaza za 35 žrtava Genocida

U Potočarima klanjana dženaza za 35 žrtava Genocida

www.islamskazajednica.ba

U Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari u srijedu 11. jula obilježena je 23. godišnjica Genocida nad Bošnjacima i klanjana dženaza za 35 šehida, žrtava Genocida.

Reisu-l-ulema IZ u BiH Husein-ef. Kavazović je predvodio dženazu-namaz i proučio dovu šehidima.

Dženaza-namazu su, pored velikog broj porodica šehida, prisustvovali predstavnici vjerskog, društvenog i političkog života, kao i predstavnici međunarodne zajednice.

Vjerski dio programa obilježavanja 23. godišnjice Genocida nad muslimanima Bošnjacima i klanjanje dženaze-namaza završeno je zajedničkim učenjem na kaburima i dovom.

Među 35 žrtava kojima je klanjana dženaza su četiri maloljetnika koji su imali 16 i 17 godina kada su ubijeni, te trudnica koja je bila u šestom mjesecu trudnoće. Porodice i prijatelji su na rukama prenijeli tabute sa Musalle do mezarja.

Nakon ove dženaze u Memorijalnom centru u Potočarima ukopano je 6.610 žrtava.

(www.muftijstvotz.ba)

Hosting by

© Medžlis Islamske zajednice Bijeljina

Na vrh