Zasijmo obradive površine naše plodne bosanske zemlje

Zasijmo obradive površine naše plodne bosanske zemlje

Muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović, u subotu 11. aprila 2020. godine posjetio je medžlise Islamske zajednice Bijeljina i Janja. Tom prilikom Muftija je razgovarao sa glavnim imamima i predsjednicima Izvršnih odbora o njihovom radu i organizaciji vjerskog života u ovim prilikama, posebno se interesirajući za život Bošnjaka na ovome području u doba vanrednog stanja.

Istog dana upriličen je i obilazak vakufskih parcela medžlisa Bijeljina i Janja, na kojima su zasijani pšenica i ječam, a u toku je i proljetna sjetva krompira, kukuruza i drugih kultura.

Muftija je pohvalio dugogodišnje pažljivo planiranje, ulaganja i vrijedan rad na unaprjeđenju velikih površina vakufskih parcela najodgovornijih ljudi ovih medžlisa i njihovih džematlija. Rezultati tih napora svake godine su vidljivi u vrijeme ubiranja plodova sa ovih usjeva.

Muftija je još jednom podsjetio na poruku reisu-l-uleme Husein-ef. Kavazovića, kako najodgovornijim ljudima unutar Islamske zajednice, tako i svim građanima, da se ove godine zasije što više obradivih površina, a opredjeljenje je Islamske zajednice da podrži takve napore.

– Iako je naša najveća briga tokom pandemije zdravlje ljudi, valja brinuti i o danima koji su pred nama i u kojima ćemo se radovati dobroj žetvi ako su naše oranice obrađene i zasijane. Jedan od najvećih potencijala naše domovine je ova plodna bosanska zemlja. Stotine duluma zasijanih vakufskih parcela u Bijeljini i Janji primjer su svima nama kako odgovorno brinuti o zemlji koja nam je od naših predaka u amanet ostavljena, kazao je muftija Fazlović, te je pozvao džematlije da zasiju svoje njive jer i na taj način jačamo naše porodice, Zajednicu i državu.

A.Đ.    muftijstvotz.ba