Završena žetva pšenice na Vakufskom poljoprivrednom dobru MIZ BIjeljina

Završena žetva pšenice na Vakufskom poljoprivrednom dobru MIZ BIjeljina

Piše: Damir Salkanović, sekretar MIZ Bijeljina…

Žetva pšenice na Vakufskom poljoprivrednom dobru MIZ Bijeljina, elhamdulillah, obavljena je 6. jula, uz prinose od 5,5 tona po hektaru, koji su na nivou ovogodišnjih prosječnih prinosa u Semberiji. Pšenica je predata u mlin preduzeća “Žitopromet” Bijeljina.

Pšenica je u ovoj sezoni, prošle jeseni, zasijana na 78 dunuma prvoklasnog poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Medžlisa Islamske zajednice Bijeljina. Nepovoljni vremenski uslovi u vrijeme nicanja pšenice, te proljećni manjak padavina rezultirali su prosječnim prinosom, za razliku od prošle sezone kad je oboren rekord od 7,8 tona po hektaru.

Ovu žetvu obavili smo u saradnji sa porodicom Dubajić iz Amajlija koja je dala najbolju ponudu za iznajmljivanje kombajna i obezbjeđenje prijevoza. Hvala Allahu na svakom bereketu, a u ovoj sezoni još nas očekuje žetva kukuruza sa 68 dunuma zemljišta, te priprema zemljišta za jesenu sjetvu.

Plan MIZ Bijeljina za naredni period obuhvata nabavku novih poljoprivrednih mašina te uvećanje poljoprivrednog zemljišta putem uvakufljenja, iznajmljivanja ili kupovine. In shae Allah, time ćemo postići nova zapošljavanja i stabilno funkcionisanje MIZ Bijeljina.