Centralna mevludska svečanost na području MIZ Bijeljina – Sultan Sulejmanova Atik džamija

Centralna mevludska svečanost na području MIZ Bijeljina – Sultan Sulejmanova Atik džamija

U Sultan Sulejmanovoj Atik džamiji u Bijeljini, 15. septembra 2024. godine, održana je Centralna mevludska svečanost povodom obilježavanja rođenja posljednjeg Božijeg poslanika Muhammeda, a.s.. Ova svečanost, koja okuplja vjernike iz svih Bijeljinskih džemata, poslužila je kao prilika za duhovno okupljanje i produbljivanje vjerskog identiteta zajednice.

Svečanost je započela učenjem odlomka iz Kur'ana, čime je prisutne džematlije uvelo u duhovnu atmosferu koja je dominirala tokom cijelog događaja. Program je nastavljen učenjem ilahija i kasida, učenjem mevluda o Božijem poslaniku, koje su izvodili članovi horske sekcije i imami sa područja Medžlisa Islamske zajednice Bijeljina, a izvođenje je bilo izuzetno emotivno i inspirativno.

Posebnu pažnju prisutnih privukao je gost predavač, hafiz Nedžad ef. Vehabović, profesor u Behram-begovoj medresi u Tuzli. U svom predavanju, hafiz Vehabović je govorio o značaju rođenja Poslanika Muhammeda, a.s., te o njegovom utjecaju na islamsku zajednicu kroz historiju. Naglasio je kako je Poslanikov život i djelo neiscrpan izvor učenja i inspiracije za muslimane, te je istaknuo važnost slijedjenja njegovih savjeta i uzora u svakodnevnom životu.

Hafiz Vehabović je u svom izlaganju detaljno obradio ključne aspekte Poslanikove misije, uključujući njegovu neumornu predanost širenju Božije poruke, njegovu sposobnost da inspiriše i ujedini ljude te njegovu ulogu u oblikovanju islamskih vrijednosti. Također je govorio o značaju mevluda kao prilike za obnovu vjerskog duha i jačanje zajedništva među muslimanima.

Naredne dvije mevludske svečanosti bit će održane u džematu Atmačići, 20. septembra 2024.god. u Atmadža džamiji, te u džematu Srednja Trnova, 21. septembra 2024.god. u Hajrija džamiji.

BUJRUM DOBRO NAM DOŠLI.