“Dijasporo, i vi ste dio Bosne i Hercegovine”

“Dijasporo, i vi ste dio Bosne i Hercegovine”

Koordinator Rijaseta IZ BiH u Fondaciji „Popis 2013“ Elvedin Subašić u ponedjeljak veče (26.8.2013.g.) održao je vrlo uspješno predavanje o važnosti predstojećeg popisa u Trebinju.

S obzirom da su Bošnjaci Trebinja uglavnom raseljeni širom svijeta organizator ovog susreta Medžlis Islamske zajednice Trebinje iskoristio je njihovo prisustvo tokom ljetnih odmora da ih još jednom animira kako bi zaustavio dalji trend etničkog čišćenja u ovom dijelu naše zemlje. Stoga je i predavanje koje je održao Subašić uglavnom tretiralo  problematiku popisa naše dijaspore. „Činjenica je da ste vi obnovili svoje kuće, da ste iz dna duše podržavali obnovu naših džamija, neki su čak rezervisali i ukopno mjesto sve nas to nedvojbeno uvjeravaju da ste vi dio Bosne i Hercegovine i dio ste bosansko-hercegovačke budućnosti.

Subašić je protumačio principe i zakonske okvire da se na popisu mogu izjašnjavati i oni čije kuće nisu obnovljene. „Dovoljno je da imate svoj grunt i svoj matični broj. Čak i sam matični broj bio bi dovoljan. Pola naše dijaspore bi se vratilo da u BiH vladaju normalne okolnosti. Oni koji vas kritiziraju što radite izvan domovine ili su vas protjerali ili nisu ništa učinili da vas ne protjeraju“, istakao je Subašić. On je okupljenim Trebinjcima prenio vlastita saznanja o zabunama koje se vežu za predstojeći popis. „Često nas zbunjuju da se dijaspora može popisati preko interneta. Taj način popisa neće imati utjecaja na vaš položaj ovdje. Samo onaj broj ljudi koji uđe u ukupan broj stanovnika BiH moći će utjecati na društvene, ekonomske, političke, sociološke  odnose u svom gradu. Popisivanje putem interneta neće našim ljudima omogućiti nikakav utjecaj u BiH“, zaključio je Subašić. Nakon održanog predavanja vrlo zainteresirana publika je Subašiću postavljala konkretna pitanja o metodologiji popisa na što su dobila precizne odgovore. Nakon Subašića okupljenim Trebinjcima obratio se i Faruk Tičić, član općinske popisne komisije.

U zanimljivom programu kojeg je organizirao Medžlis Islamske zajednice Trebinje promoviran je roman Tahira Pervana o stradanju Bošnjaka Bileće 1941.g. u jami Čavkarici, nakon čega su do kasno u noć uz sevdalinku i muhabet Trebinjce zabavljali interpretator sevdalinke Elmedin Balalić Titi i prof. dr. Muhamed Busuladžić, sin Mustafe Busuladžića simbola istrajnosti očuvanja bošnjačkog identiteta u prvoj polovini XX stoljeća.

H. Eminović