Gradačac: Proučena Dova za domovinu

Gradačac: Proučena Dova za domovinu

Manifestacija “Dova za domovinu Bosnu i Hercegovinu” na musalli kod spomenika “Ljiljan” u Gradačcu, održana je danas u prisustvu velikog broja vjernika.

Programu je prisustvovao reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović.

– Ovdje samo na ovim mjestima branili čast i dostojanstvo našega naroda i domovine Bosne i Hercegovine. Odavdje smo željeli mir, iščekivali smo ga i hvala Bogu da smo ga dočekali. Ono što je sada za sve nas u Bosni i Hercegovini važno jeste da nastavimo graditi kuću mira, da nastavimo pozivati na slogu i razumijevanje među ljudima. Nadamo se da ćemo, ako Bog da, izgraditi bolju državu, dočekati bolje vrijeme i ući u zajednicu evropskih naroda. To je ono čemu se nadamo a čemu smo se nadali i onda kada smo ovdje posljednji puta stajali braneći domovinu. Tako je i danas kada smo došli da se prisjetimo tih dana – izjavio je ovom prilikom reisul-ulema Kavazović.

Reisul-ulema je kazivao i hutbu, naglasivši da se oko naše domovine pletu spletke, javne i tajne, te da je neophodno ostati budan na njenim granicama, jer domovina je najvažnije mjesto na Zemlji.

– Ostanimo budni stražari na granicama domovine. Ona će nas uvijek trebati, svoje pouzdane čuvare, jer se oko naše Bosne pletu spletke, javne i tajne. Oživjele su snage onih koji žele izazvati raskole i neprijateljstva među nama, posijati sjeme zlobe, od brata napraviti dušmana, a dušmana predstaviti prijateljem. Čine to kako bi oslabili našu volju za ustrajnošću i kako bismo odustali. Pokušavaju nas podijeliti na suprotstavljene strane, na grupe i stranke, kako bismo im postali lahak zalogaj – kazao je, između ostalog, reisul-ulema tokom hutbe na Musalli kod spomenika “Ljiljan”.

Muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović naglasio je da “Ljiljan” ukazuje na hrabrost i herojski otpor ovog kraja.

– Ovdje smo radi ibadeta, da učimo dovu Bogu Svemilosnom. Činimo to kako su to činili naši preci stoljećima. Dovišta u našoj zemlji su prisutna od pamtivijeka i etablirana su u bosanskim uzvisinama. Ovo dovište je puno simbolike i hvala Bogu da ga imamo. Ovdje smo s osjećanjem koje nas povezuje s najboljim sinovima naše zemlje – šehidima. Odbranili su ovu kapiju domovine, odbranili su svoj grad, svoju domovnu Bosnu i Hercegovinu – kazao je muftija Fazlović.

Muftija je proučio i Dovu za domovinu.

“Gospodaru naš, Koji si ovu našu domovinu Bosnu i Hercegovinu tako lijepom stvorio, i nimete mnogobrojne po njoj prosuo, i na njoj planine, brda i brjegove uzdigao, šumama, livadama i rijekama je okitio, ravnim i plodnim poljima je opskrbio, molimo Te, Gospodaru naš, da je učiniš sigurnom i slobodnom za sve plemenite ljude koji u njoj žive.

Milostivi Allahu, podari nam dovoljno sunca žarkog, kiše plodne i usjeva rodnih, halal i berićetnu nafaku iz naše zemlje i na našoj zemlji. Daj nam da na njoj živimo i umiremo kao muslimani.

Plemeniti Allahu, podari nam iskreno i najčvršće vjerovanje i dug život ispunjen zdravljem i zadovoljstvom Tvojim. Pomozi nam da svoje potomke odgojimo pa da budu čestiti, učeni i odvažni, našu vojsku učini simbolom snage, hrabrosti i sigurnosti, a našoj Domovini podari postojanost i svaku dobrobit pod okriljem Tvojim; zaštiti je od nesreća i belaja.

Milostivi Allahu, povećaj ljubav Bošnjaka prema Domovini, ne dozvoli da nam nasilnici budu u vlasti, a brigu o nama povjeri najboljima od nas. I budi uz nas, a ne protiv nas.

Gospodaru naš, učini da krv šehida, i suze njihovih majki i očeva, i uzdah njihove djece, i bol njihovih supruga budu temelj našeg sjećanja, snage i odlučnosti da budemo odgovorniji i sposobniji u svojim zadacima, aktivniji u svojim džematima i Zajednici, korisniji društvu i domovini.

Gospodaru naš, ne dopusti da nas slabosti obuzmu pa da zaboravimo na Tebe, da se udaljimo od Tvoje milosti i zaštite. Poduči nas da ne zaboravimo da si nam Ti domovinu Bosnu i Hercegovinu darovao – da je volimo i u njoj mir i slobodu čuvamo. Tebe, Stvoritelja i Gospodara našeg, slavimo i veličamo onako kako Si Ti zadovoljan! Oprosti nam i poduči nas da i mi drugima praštamo”.

Džuma-namazu i učenju Dove za domovinu je prethodio prigodan program, kada se obratio i glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Gradačac Nusret-ef. Kujraković.

– Ovo je mjesto našeg ponosa. Danas izražavamo i punu podršku reisul-ulemi Husein-ef. Kavazoviću. Reisul-ulema, ti nas vodi, a mi ćemo uvijek ići za tobom – kazao je ovom prilikom efendija Kujraković.

Programu je prisustvovao i potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Refik Lendo.

– U vremenu smo kada je i današnja dova borba za domovinu. I današnju dovu smatram načinom za pokazivanje toga da je Bošnjacima Bosna i Hercegovina uvijek na prvom mjestu. Prema tome, dova jeste borba za Bosnu i Hercegovinu i iz tog razloga sam ja danas došao ovdje – izjavio je Lendo.

Podsjećamo, ove godine navršava se šest godina od izgradnje i otvorenja “Ljiljana”, spomen-obilježja borcima Armije Republike Bosne i Hercegovine.

 

Preuzeto sa: Muftijstvo tuzlansko