Izabrano rukovodstvo Udruženja ilmijje

Izabrano rukovodstvo Udruženja ilmijje

Nesib-ef. Hadžić ponovo je izabran za predsjednika Udruženja ilmijje Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini na 1. sjednici Skupštine ilmijje koja je održana danas u amfiteatru Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu.

– Fokus rada Udruženja ilmijje će definitivno biti na poboljšanju statusa imama, na promociji misije i djela imama, imamskog poziva, uz sve projekte koji su vezani za jačanje Islamske zajednice, ali i jačanje imama. Naši projekti će biti realni i oni će u svojoj sveukupnosti doprinositi boljem statusu imama. Pokušat ćemo da razumijemo svakog našeg imama, u njihovim različitostima, uvažavajući činjenicu da nije isto raditi u svim krajevima naše domovine – izjavio je predsjednik Nesib-ef. Hadžić, zahvalivši se na podršci i povjerenju koje je dobio.

Drugi kandidat za predsjednika Udruženja bio je Refik-ef. Delić.

Za predsjednika Skupštine Udruženja ilmijje izabran je Safet-ef. Karahmetović. Potpredsjednici su Esad-ef. Pepić i Sumedin-ef. Kobilica.

– Danas smo čuli dosta preporuka da se radi više na popravljanju statusa imama. Ja ću sa pozicije predsjednika Skupštine nastojati da doprinesem, svojim znanjem, ali i svojim dosadašnjim iskustvom, jer sam ranije bio član Glavnog odbora. Nastavit ćemo započete projekte, ali i raditi na novim projektima – kazao je Karahmetović.

Novoizabrani članovi Glavnog odbora Udruženja ilmijje su Sanid Terzić, Arif Erdić, hafiz Ahmedin Bećirspašić, hafiz Sadik Fazlagić, Mustafa Agić, Elvir Tolja, Samir Camić, Salih Grabus, Ismet Burajić, Mersudin Memiš i Bekir Šabić.

Ovom prilikom prigodno se obratio i zamjenik reisul-uleme Islamske zajednice prof. dr. Enes Ljevaković.

On je naglasio da “dobro organizirano, uređeno i dinamično Udruženje ilmijje znači i dinamičnu i snažnu Zajednicu”.

– To je interes svih nas, ali i obaveza da se radi na ostvarenju toga. Organi Zajednice će uvijek pružati podršku projektima Udruženja ilmijje s uvjerenjem da su oni od koristi ne samo za članove Udruženja, već i za cijelu Zajednicu i društvo – kazao je Ljevaković.

Ukazao je i na činjenicu da je pozicija imama veoma važna i da o njoj treba voditi posebnu brigu.

– Ilmijja se do sada pokazala uspješnom u ostvarivanju svoje misije i zadaće i ona to treba nastaviti raditi. Samo adekvatno obrazovan imam, odgojen u bogobojaznosti i zaštićen u svom radu, i k tome zadovoljan, svoju ulogu može vršiti kako treba i ostvarivati velike rezultate. A mi smo upravo u potrebi za takvim imamom. Vrijeme i okolnosti u kojima se nalazimo zahtijevaju od nas veliku ozbiljnost. Stoga, neka Udruženje nastavi vršiti svoju ulogu i neka bude pouzdana adresa na koju se može obratiti svaki imam – poručio je, između ostalog, zamjenik reisul-uleme.

Na današnjoj sjednici je usvojen Izvještaj o radu Glavnog odbora za 2022. godinu, kao i Finansijski izvještaj Nadzornog odbora za 2022. godinu. Također, usvojen je Plan i program Glavnog odbora i Finansijski plan za 2023. godinu.

 

Preuzeto sa: Muftijstvo tuzlansko