NASTAVAK GRADNJE PALUTINSKE DŽAMIJE U JANJI

NASTAVAK GRADNJE PALUTINSKE DŽAMIJE U JANJI

U mahali Palutine u Janji 03 novembra 2008. godine nastavljena je gradnja Palutinske džamije, treće džamije u ovom povratničkom mjestu na obali Drine, čija gradnja je počela 1990 godine. Već 1991. godine završeni su temelji i prizemlje, a džamija je u toj fazi gradnje izbjegla sudbinu ostale dvije koje su do temelja srušene u toku agresije na našu zemlju. Na gradilištu Palutinske džamije u prisustvu brojnih mještana i njihovih gostiju prinijet kurban i proučena dova za uspješan nastavak gradnje. Kurban je zaklao hadžija Salko Baćevac, dugogodišnji predsjednik MIZ Janja, i predsjednik predratnog Građevinskog odbora koji je započeo gradnju džamije.
“Ovo je mubarek dan za ovaj džemat i cijelu Janju. Mi pripadamo generaciji koja je dočekala da u roku od deset godina obnovi dvije i nastavi izgradnju treće, već započete džamije. Naš cilj jeste da džamije približimo ljudima, našoj djeci koju hoćemo sačuvati od svakog zla,” rekao je Omer ef. Camić, glavni imam Janje, a prisutnima se obratio, u ime gostiju, i Sead Berberović, predsjednik MIZ Bijeljina. Muharem Potoković, predsjednik Građevinskog odbora, istakao je da je najveći dio potrebnih novčanih sredstava za ovu fazu gradnje već obezbijeđen, te pozvao Janjane i sve ljude dobre volje da podrže izgradnju Palutinske džamije.
Nakon obnove dvije u ratu srušenih džamija, Medžlis islamske zajednice Janja pokrenuo je nastavak gradnje ove džamije dimenzija 15×13 metara i munare visoke preko 40 metara sa dva šerefeta. Izvođač radova je D.o.o. “Murguzović” Bijeljina, a ukoliko vrijeme posluži završetak grubih građevinskih radova očekuje se do proljeća.