Održana sjednica Sabora Islamske zajednice

Održana sjednica Sabora Islamske zajednice

Sarajevo, 15. februar 2014. (MINA) – Sabor Islamske zajednice danas je Sarajevu održao sedmu redovnu sjednicu. Sjednici Sabora, kojom je predsjedavao Safet Softić, pored sabornika prisustvovali su reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović, muftije, rukovodioci službi i ureda Rijaseta i predsjednik Udruženja ilmijje.

Sabor Islamske zajednice razmatrao je Plan rada Rijaseta i budžet Rijaseta i njegovih ustanova za 2014. godinu. Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović obrazlažući plan rada Rijaseta za 2014. godinu, naglasio je važnost brige za Islamsku zajednicu i potrebu uravnoteženog vođenja Zajednice. Podsjetio je na obaveza svih muslimana, a posebno službenika IZ, da doprinose razvoju i stabilnosti Islamske zajednice, jer je ovo Zajednica svih muslimana koja ima obavezu da se brine o njihovim duhovnim i prosvjetnim potrebama, što se vidi iz plana i programa rada Rijaseta. Reisu-l-ulema je potencirao važnost donošenja amandmana na Ustav IZ koji su tokom protekle godine bili važna aktivnost Zajednice, te uspostave jedinstva IZ u Srbiji. Također je istakao potrebu reforme obrazovnog sektora Islamske zajednice kako bi mogao odgovoriti potrebama novog profila imama, posebno u dijaspori. Reisu-l-ulema je ukazao na nužnost vođenja internih debata o svim važnim pitanjima za Islamsku zajednicu, čemu će se u narednom periodu posvetiti dužna pažnja.

Govoreći o teškoćama koje imaju povratnici muslimani na području entiteta RS i nezadovoljavajućem učešću bošnjačkih predstavnika u institucija tog entiteta, reisu-l-ulema je istakao da je krajnje vrijeme da se zaustavi destrukcija ove zemlje. Također je ukazao da su pred Islamskom zajednicom izbori za njene organe ali i državni izbori, te još jednom potcrtao potrebu da se IZ razvija u skladu sa potrebama mjesta i vremena ali i dužnost da se svi muslimani o njoj odgovorno brinu.

Nakon što je predstavljeno mišljenje Komsije za administrativno-finansijske poslove Sabora, u okviru rasprave o budžetu naglašen je značaj podrške povratničkim medžlisima te pohvaljene aktivnosti Rijaseta na tom planu. Sabornici su u svojim diskusijama naglasili nužnost dobrog planiranja svih aktivnosti i racionaliziranja troškova gdje god za to postoje mogućnosti. Po okončanju diskusije, usvojen je plan rada Rijaseta i budžet za 2014. godinu.

Predsjednik Ustavne komisije Jusuf Zahiragić je sabornicima prezentirao informaciju o aktivnostima vezanim za donošenje amandmana na Ustav IZ. U nastavku sjednice, Sabor Islamske zajednice je na prijedlog reisu-l-uleme imenovao dr. Mevluda Dudića za muftiju – predsjednika Mešihata Islamske zajednice u Srbiji. Nakon imenovanja dr. Dudić se zahvalio reisu-l-ulemi i članovima Sabora na povjerenju, naglašavajući opredjeljenost radu za dobrobit svih muslimana i uspostavi jedinstva muslimana u Srbiji. Reisu-l-ulema je čestitao dr. Dudiću na izboru i istakao važan doprinos muftije Muamera Zukorlića u radu Islamske zajednice.

Sabor Islamske zajednice na prijedlog reisu-l-uleme imenovao je mr. Senaida Zajimovića za direktora Vakufske direkcije, donio izmjenu i dopunu Pravila Gazi Husrev-begove biblioteke i podržao rad Komisije koju je formirao Rijaset s ciljem vođenja razgovora i aktivnosti, zajedno sa predstavnicima turske Uprave za vjerske poslove, oko uspostavljanja jedinstva muslimana u Srbiji. Nakon imenovanja dr. Mevluda Dudića za muftiju, koji je u dosadašnjem periodu obavljao dužnost potpredsjednika Sabora Islamske zajednice, na dužnost potpredsjednika Sabora, umjesto dr. Dudića, izabran je Bilal Memišević iz Višegrada.