Polaznici mekteba MIZ Bijeljina u posjeti Sarajevu

Polaznici mekteba MIZ Bijeljina u posjeti Sarajevu

U subotu, 21. oktobra 2023. godine, polaznici mektebske nastave Medžlisa Islamske zajednice Bijeljina, zajedno sa svojim muallimima, boravili su u jednodnevnoj posjeti Sarajevu.

Tom prilikom polaznici mektebske nastave posjetili su izložbu “Pod nebom vedre vjere – Islam i Evropa u iskustvu Bosne” koju je organizovao Rijaset Islamske zajednice u Bosni I Hercegovini.

Uz pomoć vodiča Adnana Salihagića, studenta treće godine Fakulteta Islamskih nauka u Sarajevu, omladina se mogla upoznati sa historijom, kulturom i religijskim životom u Bosni i Hercegovini, u kojem generacije muslimana stoljećima utemeljuju i oblikuju svoj moralni i socijalni odgoj, kao i estetske i društvene vrijednosti.

Tokom dana mekteblije iz Bijeljine uživali su i u čarima Baščaršije i drugih Sarajevskih mahala.

 

“Pod nebom vedre vjere – Islam i Evropa u iskustvu Bosne”

Naučno-istraživački, edukativni i izložbeni projekat Pod nebom vedre vjere – Islam i Evropa u iskustvu Bosne u okviru dvojezične web platforme i multimedijalne izložbe premijerno je predstavljen u Sarajevu 11. oktobra 2023. godine i trajat će do 18. novembra 2023. godine. Projekat tematizira i interpretira otvorenost, dinamičnost, vedrinu, jedinstveno duhovno, kulturno, civilizacijsko, političko-pravno nasljeđe, kulturnu baštinu, umjetničke, arhitektonske, graditeljske, naučne, književne, muzičke i druge duhovne izraze i svjetske doprinose bosanskih svjetova islama.