Ramazanska poruka muftije dr. Aziza ef. Hasanovića

Ramazanska poruka muftije dr. Aziza ef. Hasanovića

– Naš je Stvoritelj Allah dž.š. iz svoje neizmjerne milosti i beskrajne mudrosti od postanka čovječanstva i prvog čovjeka dao ljudima upute kako će svoj život provesti. Dao nam je Kur'an a.š. i poučio nas imenima stvari, dao nam je razum i mnoge nepresušne zdence iz kojih iskreni vjernici mogu crpiti i duhovnu snagu i pouke tokom cijelog života. Jedan od tih zdenaca je i mubarek mjesec ramazan kojeg, hvala Allahu dž.š., dočekujemo i ove godine u utorak 9.7.2013/1.9.1434.

Svake godine ramazan dočekujemo i o njegovim blagodatima govorimo, kao što su i naši preci govorili. Međutim, nitko još nije iscrpio zdenac ramazanski, jer duše vjernika i danas, kao i prije tisuća godina, s njega napajaju svoje duše i svoja tijela čiste, a Božja obećana nagrada nikad nije presušila niti nam je uskraćena. Kolika je Božja milost kazuje i činjenica da na obećanu nagradu posta mjeseca ramazana, ili dio nje, imaju pravo i oni koji se za ramazan nisu nikako pripremali kao i oni koji za ovaj mubarek mjesec u pripremi provedu cijelu godinu. Allah dž.š. najbolje zna koliku će kome nagradu dodijeliti, ali ne zaboravimo da se ovaj poziv k oprostu kao i mogućnost da će Allah dž.š. oprostiti ne smije zanemariti, bez obzira kako smo do sada živjeli. Ne propustimo ovaj ramazan i napravimo zaokrete u svojim životima, ako to već do sada nismo.

Posebnost ramazana je post i Allahova dž.š. uputa da će za post posebnu nagradu dati. Zato pripazimo draga braćo i sestre na Allahove dž.š. upute i propise kako bismo nagradu zavrijedili. Post je, pored ostalih ramazanskih ibadeta, taj koji nas uči mnogočemu, a ponajviše iskrenosti, ljubavi, suosjećanju i bogobojaznosti. Iskreni vjernik se podsjeti, a onaj koji hoće razmišljati i nauči posteći uz ramazan suštinu Poslanikova a.s. hadisa da se djela vrednuju prema namjeri. Svi se podsjetimo da ono što od nevaljalih djela činimo, činimo protiv sebe, pa makar te aktivnosti, ne daj Bože, bile usmjerene prema nekomu drugome. Podsjetit će nas ramazan i na to da ima mnogo na našem planetu onih koji jedva preživljavaju u neimaštini, u gladi, u oskudici. Stoga, pazimo draga braćo i sestre na drugoga, a čuvajući drugoga čuvamo i sebe. Koliko god mislili daje naša situacija teška, ima uvijek i onih kojima je teže pa im pomognimo, jer i tomu nas ramazan uči i kroz sadekatu-l-fitr i kroz zekat kao i kroz dobrovoljna davanja.

Imajmo na umu da ovaj ramazan, mnoga naša braća i mnoge sestre će dočekati u strahu za svoje živote, za svoje obitelji i za svoje imetke. Znamo da u mnogim zemljama s muslimanskom većinom bjesne oružani sukobi, vlada neimaština i glad, a u mnogima su tenzije izrazito visoke što može rezultirati nastankom, ne daj Bože, i novog krvoprolića. I mi smo golgotu prolazili, okusili smo što je biti u strahu, što je značilo ne imati dovoljno, što je biti egzistencijalno ugrožen. Zato, nemojmo olako propustiti da nam ovaj ramazan prođe, a da ne učinimo sve da svojim ibadetima se Allahu dž.š. pokušamo zahvaliti za blagodati koje imamo. Ne zaboravimo u svojim molbama ni našu braću i sestre diljem svijeta, ne zaboravimo ih ni materijalno, udijelimo iz svog imetka ono što je njihovo pravo ako želimo svoj imetak od propadanja zaštiti. Oni koji imaju, dužni su dati onima koji nemaju, a post nas uči da glad jednako osjećaju i stari i mladi, i bogati i siromašni. Ne zaboravimo razmišljati dok budemo postili da je naš post tu i da bi nam skrenuo misli od dunjaluka u vrijeme kada potrebu za njim najviše osjećamo. Pokušajmo ispravno poredati stvari ovoga ramazana i promislimo volimo li dovoljno Onoga koji nas je stvorio i koji nam je sve dao? Ono što radimo iz ljubavi, radimo bez zadrške i poteškoće, veselimo se ispunjenju takvih zadaća, pa promislimo da li volimo svoga Gospodara Allaha dž.š. dovoljno?

Molim Allaha dž.š. da nam ibadeti i dove uz ovaj ramazan budu primljeni, da se naša srca, duše i tijela očiste i da iz njega izađemo bolji nego što smo bili prije njegova dolaska. Upućujem Mu molbu da iz ramazana izađemo puni ljubavi prema Stvoritelju, prema drugima i prema sebi kako bismo neopterećeni mogli krenuti u činjenje novih dobrih djela za dobrobit sebe i cijele zajednice. Imajmo na umu, draga braćo i sestre, da u prosječnom životnom vijeku, vjernik dočeka u obvezi posta oko 50 ramazana, a to nije mnogo i to vrlo brzo prođe, pa iskoristimo ovaj kojim nas je Allah dž.š. počastio!

Draga braćo i sestre čestitam Vam nastupajući ramazan riječima: „Ramazan šerif mubarek olsun!, stoji u ramazanskoj čestitci mufije za Hrvatsku dr. Aziza ef. Hasanovića.