Ramazanske večeri u Bijeljini

Ramazanske večeri u Bijeljini

Najmlađi na teravih namazima

Ramazanski dani i noći u Bijeljini ove godine imaju posebno lijep ukras. Sve više mladih je u Atik sultan Sulejmanovoj džamiji, jedinoj bijeljinskoj džamiji koja je trenutno u funkciji. Na noćnom, teravih namazu, koji je za vjernike dobrovoljni, ali preporučeni namaz, mogu se vidjeti i djeca koja su svoj san žrtvovala za ibadet i predanost Allahu dž.š.

            Redovni na teravih namazu su Hasan Bišanović i njegov devetogodišnji sin Edin, odličan učenik osnovne škole. Edin kaže da su mu najdraži predmeti matematika i fizičko, a klanjanje teravije za njega je poseban doživljaj. Nema pospanosti na njegovom licu koje svako malo ozari dječiji osmjeh.

            Behrudin Mujić na namaze u Atik džamiju dolazi sa sinom Anadinom, učenikom petog razreda osnovne škole, ali teravih namaz sa svojim ocem često klanjaju i blizanci Amar i Amer. Vele da je to njihov izbor jer ne žele propustiti najljepši dio ramazanskih večeri.

           Teravih namaze klanjaju i članovi sekcija Mektebskog centra u Bijeljini. Na poseban način oni osmišljavaju i svoja druženja nakon jacije i teravije, sve do sabahske mukabele i sabah namaza.

            Atik džamija je simbol povratka i obnove Islama u ovom dijelu BiH, a njene najmlađe džematlije poseban su ukras ove drevne džamije, nacionalnog spomenika BiH, ali i najbolji dokaz vrijednosti Islama i njegove budućnosti u Bijeljini.