Fondovi

Piše: Emir Musli, predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Bijeljina

Na osnovu dosadašnjih iskustava u vezi sa pomoći koju MIZ Bijeljina, pored članarine, zekata i sadekatul-fitra, ima od svojih džematlija i prijatelja iz zemlje i dijaspore, a kako bi se transparentnije raspolagalo uvakufljenim novčanim sredstvima, Izvršni odbor MIZ Bijeljina, na sjednici održanoj 26. januara 2024. godine, donio je odluku o osnivanju fondova:

  • Vjersko-prosvjetni fond
  • Fond za obnovu, unaprjeđenje i održavanje vakufa
  • Fond za socijalno ugrožene džematlije

Kolegij MIZ Bijeljina vršit će nadzor prikupljanja i utroška sredstava ovih fondova i podnositi izvještaje Izvršnom odboru i zainteresovanim vakifima.

  • Iz Vjersko-prosvjetnog fonda se dodjeljuju jednokratne pomoći učenicima i studentima, organizuju i podržavaju izleti i ekskurzije, finansiraju kursevi i druge aktivnosti vezane za djecu i mlade.
  • Iz Fonda za obnovu, unaprjeđenje i održavanje vakufa pomaže se pri kupovini novih nekretnina, rekonstrukciji i obnovi postojeće infrastrukture, te održavanju mezarja i drugih vakufa.
  • Iz Fonda za socijalno ugrožene džematlije dodjeljuju se jednokratne novčane pomoći, obezbjeđuje se nabavka ogrjeva, namirnica, lijekova i pomaže realizacija drugih socijalnih projekata, uključujući organizovanje dženaza i ukopa za članove šehidskih porodica, porodica civilnih žrtava rata i socijalno ugroženih porodica.

Pozivamo sve zainteresirane džematlije i prijatelje iz zemlje da svoje novčane priloge za neki od fondova uplate na blagajni medžlisa ili na žiro račun 1995720006330636, Medžlis Islamske zajednice Bijeljina, svrha uplate – naznake za koji fond. Na fotografiji su podaci za uplate iz inostranstva.

Više informacija na telefon 00387 (0)55 226 250

Es-selamu alejkum.