Ljepote Bosne i Hercegovine

Ljepote Bosne i Hercegovine

Gotovo da je nemoguće odgonetnuti mnoštvo mističnih utjecaja koji su se ispreplitali na prostoru ove male balkanske zemlje.
Ono što se zna zasigurno da su ljudi naselili ovu nedirnutu zemlju prije 10,000 godina počevši od urođeničkih Ilirskih i Tračanskih plemena pa preko Rimljana, Bizantinaca, Slavena, pa sve do osmanlijskih i austrougarskih osvajača. Sve ove kulture su ostavile značajan trag u oblikovanju ove zemlje kao jedne od najraznovrsnijih religijskih nacija u Evropi. Baš ovdje se kršćanstvo i islam istoka susreću i miješaju sa kršćanstvom i judaizmom zapada.
Ovdje se Bizantija sa istoka sretala sa Rimom sa zapada. Ovdje su 500 godina vladale Osmanlije i orijentalna kultura prije nego je došla Austrougarska imperija i sa sobom donijela svoje običaje i kulturu. Predivni osmanlijski mostovi koji spajaju obale moćnih planinskih bosanskohercegovačkih rijeka u stvarnosti su spona mnogim civilizacijama i kulturama koje Bosnu i Hercegovinu zovu svojim domom. Ovdje ćete naći nevjerovatnu mješavinu istoka i zapada, koja će vam omogućiti da pređete mostove za koje nikada niste mislili da je to moguće.
Malo se zemalja može pohvaliti da je drevno sjecište i izvorište moderne evropske civilizacije. Balkanski poluotok je sam po sebi most između Evrope i male Azije, sa BiH koja leži u samom njegovom središtu.
Ovdje je nemoguće odvojiti čovjeka od prirode, a naše su odore nastale iz ove brdovite divljine. Tradicionalna muzika još uvijek odjekuje planinskim dolinama, a i gorštaci se još uvijek odijevaju u tradicionalnu odjeću. Naši su nas preci naučili da poštujemo stare načine življenja- među kojima je da gosta tretiramo kao da je član porodice. Možda je naš najčasniji i najljepši znak raspoznavanja – naše tradicionalno gostoprimstvo. Naša tradicionalna kuhinja je neobična i fascinantna mješavina zapadnjačkih i istočnjačkih jela sa jedinstvenim bosanskim akcentom.