Prijatelji iz Turske u posjeti Bijeljini – FOTO

Prijatelji iz Turske u posjeti Bijeljini – FOTO

Prijateljstvo članova Mektebskog centra Bijeljina, pri Medžlisu Islamske zajednice u našem gradu, sa članovima Udruženja Bošnjaka „Bosna-Sandžak“ iz turskog grada Serdivana, nastavljeno je i ovih dana posjetom Bijeljini delegacije iz Turske. Predvođeni članovima udruženja iz Serdivana, po prvi put u BiH borave i članovi bošnjačkih udruženja iz Ankare, Instanbula, Izmira. Svi oni porijeklom su iz Bosne i Hercegovine ili Sandžaka, a u Tursku su nekada davno pristigli njhovi djedovi. Treća i četvrta generacija Bošnjaka u Turskoj ne zaboravljaju svoje korijene.

DSCN8643
Oko pedesetak gostiju iz Turske u Bijeljini su proveli jedan dan i noć, prije nego što su nastavili posjetu Sandžaku i BiH. Nakon dočeka u četvrtak 30. jula, večernjeg druženja uz pjesmu i igru te konaka u Bijeljini, u protekli petak, 31. jula 2015. godine, posjetili su šehidsko mezarje Lipić-Selimovići, popili kahvu u Tržnom centru Bingo, a potom u haremu Sultan Sulejmanove Atik džamije zajedno sa domaćinima svečano otvorili mušku i žensku abdesthanu.

DSCN8692

Abdesthana je dar članova Udruženja „Bosna-Sandžak“, koji su za ove namjene prošle godine sakupili 13.000 KM. Glavni bijeljinski imam Samir ef. Camić, istaknuo je da dodatna andesthana dopunjava sadržaje centralne bijeljinske džamije, a ideja o izgradnji potekla je upravo od prijatelja iz Serdivana. „No, pored materijalnog doprinosa prijatelja iz Serdivana, značajnije je ono što od ovog prijateljstva svi skupa nosimo u srcima,“ kazao je Samir ef. Camić.

Hasan Suzek govori na otvaranju

Ovom prilikom u Bijeljini je boravio i predsjednik udruženja iz Serdivana, Hasan Suzek, koji vodi porijeklo iz Bihaća i koji daje neizmjeran doprinos razvijanju ovog prijateljstva. „Mi smo uvijek sa vama i dijelimo vaše dobro i zlo. Prošle godine na otvaranju ove džamije padala je kiša, kao i danas. To je Allahov rahmet i bereket. Molim Dragog Allaha da čuva naše prijateljstvo i da nas uputi na dobra djela, druženje i bratsku ljubav,“ kazao je Suzek prilikom otvaranja abdesthane. Nakon džuma namaza prijatelji iz Turske nastavili su put i posjetu Sandžaku i BiH.