Apel reisu-l-uleme za pomoć izbjeglicama

Apel reisu-l-uleme za pomoć izbjeglicama

Usljed svakodnevnog dolaska novih izbjeglica iz ratom zahvaćenih područja i njihova nastojanja da uđu u evropske zemlje, reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović uputio je apel muslimanima Bošnjacima i članovima Islamske zajednice u domovini i džematima u Zapadnoj Evropi i Sjevernoj Americi.

U apelu reisu-l-uleme se kaže:- Draga braćo i sestre,Poštovani imami i članovi Islamske zajednice,

Već duže vrijeme svjedoci smo jako bolnih i beskrajno tužnih prizora u kojima velike kolone napaćenih ljudi, svih uzrasta, zbog ratnh sukoba i neshvatljivog nasilja napuštaju svoj dom i rodnu grudu u regionu Bliskog istoka i afričkog kontinenta i nastoje utočište i mir pronaći u zapadnoevropskim državama. Na tom ponižavajućem putu veliki broj njih, posebno žena i malodobne djece, u strašnim mukama strada i okončava svoje živote u morskim dubinama. Pred očima cijeloga svijeta Sredozemno more postaje masovna grobnica ogromnog broja nevinih ljudi, u njihovom bijegu od smrti u brutalnom nasilju. Njihova smrt je velika mrlju na licu i savjesti čovječanstva.

Stoga, cijeneći značaj odabranog vremena obavljanja hadža, prinošenja žrtve i Kurban bajrama i sa sviješću da „a ako neko bude uzrok da se nečiji život sačuva – kao da je svim ljudima život sačuvao“ (Kur'an, El-Maide, 32); znajući da „Allah zahtijeva da se svačije pravo poštuje, dobro čini, i da se bližnjima udjeljuje“ (Kur'an, En-Nahl, 90); i slijedeći Allahov propis: „Jedni drugima pomažite u dobročinstvu i čestitosti“, (Kur'an, El-Maide, 2);

Primjenjujući riječi Muhammeda, a.s., „Najbolji među vama je onaj koji najviše koristi ljudima“;

Prizivajući ovih dana u sjećanje slike naše majke hazreti Hadžere, koja je napustila svoj zavičaj i sve činila za spas svoga tek rođenog sina hazreti Ismaila;

Pozivam muslimane Bošnjake u svim džematima u dijaspori da u zemljama u kojima žive aktivno se uključe i daju puni doprinos u zbrinjavanju izbjeglica. Budite istinski pomagači (ensarije), pružite nesebičnu brigu, ljudsku toplinu i materijalnu pomoć izbjeglicama, jer Allah, dž. š., vidi vaš trud i dobročinitelje natkriljuje Svojom ljubavlju i milošću.

Također, obzirom na sve izvjesnije najave da bi se uskoro izbjeglički talas mogao prenijeti i na našu domovinu Bosnu i Hercegovinu, Islamska zajednica poduzima, u skladu sa svojim mogućnostima, odgovarajuće korake kako bi mogla biti u što boljoj prilici da pruži pomoć ljudima u nevolji. U tom kontekstu apeliram na muslimane u domovini i bošnjačkoj dijaspori da uplate svoje ovogodišnje kurbane u Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, kako bi Islamska zajednica mogla osigurati što veće količine kurbanskog mesa i staviti ga u funkciju ishrane izbjeglica koje dođu u Bosnu i Hercegovinu.

Molim našeg Stvoritelja, Allaha, dž. š., da otkloni uzroke stradanja ljudi i da pomogne kako bi se mir i razumijevanje nastanili u ljudskim srcima, a prognani vratili u svoje domove.