Atak na imovinu Islamske zajednice

Atak na imovinu Islamske zajednice

Radost bajramskih blagdana u Bijeljini narušena je još jednim atakom na imovinu Islamske zajednice u ovom gradu. Prilikom obilaska gradilišta džamija sa gostima iz bratskog udruženja “Bosna-Sandžak” iz turskog grada Adapazara, glavnog bijeljinskog imama Samir ef. Camića dočekalo je razbijeno staklo na prozoru Salihbegović džamije.

Salihbegovic dzamija1

            Ova džamija je u završnoj fazi obnove, a za sada se ne zna kada su nepoznati počinitelji kamenjem razbili staklo. No, zna se da ovo nije prvi atak na ovu džamiju pored koje je ukopan Avdibeg Salihbegović, posljednji gradonačelnik za vrijeme Osmanskog carstva i prvi gradonačelnik Bijeljine pod austrougarskom upravom. Nišan na tom mezaru, kao i desetak drugih nišana u haremu džamije bili su pod zaštitom države, ali su 1993. godine uništeni i čekaju obnovu.

Avdibeg Salihbegovic

     Avdibeg Salihbegović

“Uposlenici službe održavanja do Bajrama nisu prijavili da se ovo dogodilo. Očito su počinitelji iskoristili praznik da urade to što su uradili. Ne znam samo kome ovo treba i dokle će se ovo ponavljati?” zapitao se Samir ef. Camić. Kao toliko puta do sada, Medžlis Islamske zajednice Bijeljina popravit će nanijetu štetu, te prijaviti policiji i ovaj napad na svoju imovinu.