Bijeljina: svečano otvorena obnovljena Sultan Sulejmanova Atik džamija

Bijeljina: svečano otvorena obnovljena Sultan Sulejmanova Atik džamija

Islamske informativne novine “Preporod” – Autor: Bajro Perva…

Valja nama zajedno živjet, u svojoj je besjedi, pred velikim brojem Bijeljinaca i njihovih gostiju iz mnogih krajeva Bosne i Hercegovine poručio reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović.

Nakon dvanaest godina od početka obnove u Bijeljini je 16. augusta 2014. svečano otvorena Sultan Sulejmanova Atik džamija. Ova je džamija prvi put izgrađena između 1520. i 1566. godine, za vrijeme Osmanlija. Više puta je rušena, a posljednji put tokom agresije na BiH, 13. marta 1993. godine. Rušitelji su to terorističko djelo učinili u mjesecu ramazanu. Među više hiljada ljudi koji su došli da budu svjedokom svečanosti u povodu ponovnog uspravljanja ove lijepe džamije bili su i reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović, muftija tuzlanski mr. Vahid ef. Fazlović, predsjednik Mešihata IZ u Srbiji dr. Mevlud ef. Dudić, muftija goraždanski Remzija ef. Pitić, potpredsjednik Skupštine RS Ramiz Salkić, ambasador Turske u BiH Cihad Erginay, gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić, glavni imami i predsjednici medžlisa Bijeljine, Tuzle, Janje, Brčkog, Goražda, Čelića i drugih gradova, te predstavnik Srpske pravoslavne crkve iz Bijeljine. Domaćini na čelu sa Samirom ef. Camićem, glavnim imamom, i Emirom Muslijem, predsjednikom Medžlisa Islamske zajednice u Bijeljini, učinili su ogroman napor da organizacija svečanosti bude na visokom nivou i dobije laskave ocjene zvanica i ostalih gostiju.

sot106Sultan Sulejmanova ili Atik džamija

Obnavljamo ono što nam je bilo srušeno

Prvo obraćanje imao je Emir Musli, predsjednik Medžlisa IZ Bijeljina. Pored ostaloga kazao je i ovo: „Tri dana trajalo je rušenje naših džamija. Zapamtili smo mnogo toga. Zapamtili smo pustoš gdje su stoljećima bile naše džamije. Svih ovih godina obnavljamo ono što nam je bilo srušeno. To je naše pravo i naša obaveza. U Bijeljini je srušeno pet džamija. Kasnije su srušene i džamije u Janji, te u selima koja pripadaju našem medžlisu. Na području MIZ Bijeljina do sada je obnovljeno 6 džamija i jedan mesdžid. Tri džamije su u fazi obnove…“
Uslijedio je govor Samira ef. Camića, glavnog imama MIZ u Bijeljini: “Teška su vremena iza nas. Nerado se sjećamo tog 13. marta 1993. godine kada su od nas pokušali otrgnuti naše džamije. Džamije su bile srušene, ali nikada i niko ih nije mogao izbrisati iz naših srca i duše našeg vrijednog naroda.  Nisu obnavljane samo džamije nego i kulturni život Bošnjaka u ovom gradu. Snaga jedne zajednice ogleda se u tome da zna iznijeti teret na svojim leđima, ali i odoljeti različitim iskušenjima”.

Pripadamo vjeri koja gradi, a ne ruši

Pozdravne riječi uputio je i bijeljinski gradonačelnik Mićo Mićić. U svom govoru kazao je i slijedeće: “Današnjim otvaranjem Atik džamije u Bijeljini pokazuje se spremnost za poštovanje vjerskih i ljudskih prava, vjerskih sloboda svih građana bez obzira na to kako se oni zovu. Zato, neka ova svečanost bude pouka i poziv da se i u svim drugim gradovima BiH obnove svi vjerski objekti…“
Potpredsjednik Skupštine RS Ramiz Salkić prisjetio se prvih postratnih dana i svojih susreta sa tadašnjim muftijom tuzlanskim, a danas reisu-l-ulemom Huseinom ef. Kavazovićem i kad je glavna tema njihovih razgovora bio položaj Bošnjaka u Bijeljini. Tada mu je efendija Kavazović prenio da Bijeljinci hoće da obnove svih šest svojih džamija, što je njemu u tom vremenu bilo nezamislivo. Salkić je konstatirao da je to, ipak, bilo – izvodljivo.

sot78
Domaćini su na svečanost pozvali sve muftije. Među onima koji su se odazvali bio je i dr. Mevlud ef. Dudić, predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji. Muftija Dudić održao je kratak i poticajan govor iz kojeg izdvajamo: “Ovo je veliki dan za sve ljude ma kojoj vjeri pripadali. Ovo je veliki trenutak i radostan dan za sve one koji grade, a ne ruše. Pripadamo vjeri koja gradi, a ne ruši, koja čini dobra, a ne zla djela.  Naslanjajmo se jedni na druge, prihvatajmo različitosti kao veličinu Stvoritelja.”
Jedan od zvaničnika Islamske zajednice koji je u svako doba bio na dispoziciji MIZ i Bošnjacima Bijeljine bio je i mr. Vahid ef. Fazlović, muftija tuzlanski. U svom govoru muftija Fazlović je posebno istakao:  „Danas svi bijeljinski Bošnjaci, a do rata ih je bilo 26.000, nisu mogli doći na ovu svečanost, jer su rasijani diljem zemaljske kugle. Šaljući im selame poručujemo im da ostanu sinovi i kćeri ovoga grada, da ga ne zaborave, da na ovaj dan obnove svoje sjećanje da je Sultan Sulejmanova Atik džamija dio njihovoga identiteta ma gdje bili i živjeli. Ovo je prilika da se zahvalimo svima onima koji su doprinijeli povratku Bošnjaka i obnovi džamija, imanja u Bijeljini. Naš reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović prvi je od uleme, i svih bošnjačkih zvaničnika, zajedno sa prvim povratnicima, svratio u ovaj grad. Nastavio je sa svojim posjetama i podrškom Bošnjacima Bijeljine. I danas je ovdje s nama. Zahvaljujem mu se na svemu što je učinio za povratnike u Bijeljini i u istočnoj Bosni u cjelini. Zahvaljujem se imamima Bijeljine na čelu sa glavnim imamom Samirom ef. Camićem koji su zajedno sa džematlijama učinili veoma mnogo na povratku Bošnjaka u Bijeljinu….“

sot178

Ovdje možemo govoriti jezikom vjere

Narod je s posebnom pažnjom pratio besjedu reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića koji je akcentirao slijedeće: „Ovdje možemo govoriti jezikom vjere, jezikom koji nas ujedinjuje. Nismo mi jedini narod koji je patio kroz povijest. Nakon tegoba i rana  dolazi olakšanje. Valja nam liječiti ove rane, valja nam zajedno živjeti na ovom prostoru. Naravno, ne možemo zaboraviti ono što se desilo. Volio bih da naša djeca, koja sada odrastaju, koju sada odgajamo, da ovu našu prošlost, koja nije lahka, pogledaju iz budućnosti. Volio bih da se to dogodi među nama Bošnjacima, Srbima i Hrvatima. Volio bih da naša budućnost bude bolja od prošlosti, da više nikada ne doživimo da ove naše džamije, da crkve bosanske, katedrale, budu rušene, da više nikada ne doživimo da jedni drugima vadimo temelje iz zemlje… Trebamo konstantno obnavljati povjerenje među ljudima.“

sot151

Džamiju otvorio njen imam Samir ef. Camić

Vođen logikom da će Samir ef. Camić kao imam svaki dan otključavati džamiju reisu-l-ulema je povjereni mu ključ džamije i ukazano povjerenje da otvori džamiju predao Samiru efendiji što je on, praćen tekbirima imama, i učinio. Ukazana čast da otvori obnovljenu Atik džamiju čestitom imamu Camiću svojevrsno je priznanje reisu-l-uleme Kavazovića za sve što je uradio za svoj džemat, Islamsku zajednicu i Bošnjake Bijeljine.
U obnovi Atik džamije učestvovali su mnogi pojedinci, udruženja građana,  institucije. Zanimljivo je da je najveći pojedinačni vakif rahmetli Hasan Talović koji je za obnovu džamije uvakufio 100.000 KM svoje ušteđevine. Kažu da je među donatorima obnove džamije bilo i komšija Srba iz Bijeljine.
Grad Bijeljina je s obnovljenom Sultan Sulejmanovom ili Atik džamijom vratila dio svoje nekadašnje duše.

sot160