Bijeljina: U naselju Bukreš 1992. godine ubijene cijele porodice

Bijeljina: U naselju Bukreš 1992. godine ubijene cijele porodice

Dvadeset i dva člana porodica Sarajlić, Malagić i Sejmenović u bijeljinskom naselju Bukreš, u noći 24. na 25. septembar 1992. godine, izveli su iz njihovih kuća pripadnici specijalne jedinice Pahuljice MUP-a RS-a. Odvedeni su i ubijeni na obalama rijeke Drine u mjestu Balatun. Ubijena su djeca od 6, 10 i 12 godina, njihovi roditelji, djedovi i nene, cijele porodice.

Tijela ubijenih civila su nakon Agresije na Bosnu i Hercegovinu ekshumirani na više lokacija uz rijeku Savu na području Srbije. Kolektivna dženaza je obavljena 2005. godine a za tijelima četiri ubijene žrtve još uvijek se traga.

Krajem 2021. godine uhapšeno je više osoba te je Sud Bosne i Hercegovine u januaru 2022. godine potvrdio optužnice protiv njih.

Muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović posjetio je u petak, 10. marta 2023. godine, Rajfu Sarajlić-Muratović koja danas živi u kući svojih roditelja, iz koje su te stravične noći odvedeni njezina majka, brat, snaha i dvoje djece. U susjednoj kući je živjela porodica njezinog amidže iz koje su odvedeni Rajfin djed, amidža, strina, njihova dva sina s porodicama. Rajfa je preživjela jer je tu noć bila u stanu u Bijeljini.

Muftija Fazlović je iskazao podršku porodicama, te je istakao važnost pokretanja sudskog procesa, makar i nakon nekoliko decenija, kako bi izvršioci i odgovorni za strašne zločin nad bošnjačkim civilima Bijeljine bili izvedeni pred lice pravde. Civilizacijska je sramota da još uvijek pravda za zločine ovakvih razmjera nije zadovoljena.

Ovoj posjeti su prisustvovali glavni imam MIZ Bijeljina Samir-ef. Camić, predsjednik medžlisa Emir Musli, član Izvršnog odbora Hamdo Murguzović, sekretar Muftijstva tuzlanskog Muhamed Hasanspahić i sekretar – koordinator za društvenu Brigu Medžlisa Islamske zajednice Bijeljina Damir Salkanović.

Preuzeto sa: Muftijstvo tuzlansko