Bogat i raznovrstan sadržaj novog broja Preporoda

Bogat i raznovrstan sadržaj novog broja Preporoda

Islamske informativne novine Preporod, broj od 1. maja, danas je izašao iz štampe. Svojim čitaocima Preporod donosi opširan izvještaj sa predramazanskog savjetovanja sa glavnim imamima i muftijama u Travniku, a u povodu Dana džamija tematski  tekst o džamijama u Kur'anu i Sunnetu.

Preporodovi novinari su pratili dvije međunarodne konferencije: međunarodnu konferenciju o dijasporalnim i migrantskim identitetima u Sarajevu i naučni simpozij „Islam i medji“ koji je održan Zagrebu.

Saradnici Preporoda pišu o problemu igara na sreću, podsjećaju da je patriotizam dio Poslanikovog sunneta, te upozoravaju na pogubnost i nesagledive posljedice bošnjačkog zaborava.

Ovaj broj sadržajno i idejno obogaćuju dva izutetno zanimljiva intervjua sa Ziauddinom Sardarom o potrebi temeljite reforme u islamskom mišljenju, te mladom izvanrednom Bošnjakinjom Elminom Kulašić o BiH kao našoj inspiraciji i poticaju te otimanju od zaborava svjedočanstava genocida.

Pored, u prošlom broju pokrenutih rubrika „Muftijin stav“ i „Glas imama“, u ovom broju je pokrenuta još jedna nova rubrika pod nazivom “Iz dnevnika imama“.

Preporod donosi izvanredan prijevod i analizu ko stoji iza militanata ISIL-a. Saradnik Preporoda je boravio među Krajišnicima koji su prije jednog vijeka odselili u Tursku.

Pored distribucije po džematima, Preporod je, također, dostupan na kioscima širom Bosne i Hercegovine.

1043 9 Preporod.indd