Centralna svečanost povodom Lejletul-kadra u Džamiji “Kralj Abdullah”

Centralna svečanost povodom Lejletul-kadra u Džamiji “Kralj Abdullah”

Prema Takvimu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Lejletul-kadr nastupa u akšam, u srijedu 27. aprila 2022. godine.

U povodu nastupanja mubarek noći Lejletul-kadr centralna svečanost za područje Muftijstva tuzlanskog i Medžlisa Islamske zajednice Tuzla bit će upriličena 27. aprila 2022. god. poslije teravih-namaza u Džamiji „Kralj Abdullah“. Tom prilikom vaz će kazivati muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović.

Lejletul-kadr je za muslimane najodabranija noć u godini. U ovoj noći počela je objava Kur'ana, posljednje Božije objave i upute čovječanstvu.
To je noć Božije milosti a ljudske potrebe. Božije upute i čovjekove radosti. U toj ramazanskoj noći sve se određuje i propisuje, spušta i uzdiže, otvara i zatvara, otkriva i zaogrće, daruje i obveseljava, približava i spaja.

Noć časti, noć najveće vrijednosti i priznanja, noć kada se odigrao najznačajniji događaj od samoga početka ljudskog roda do danas, spoj višeg i nižeg svijeta, spoj Neba i Zemlje – objava Kur'ana i silazak upute cijelom čovječanstvu, kako bismo bili na Pravom putu. Objava najveličanstvenije Knjige, koja je vodilja svim muslimanima do dana Sudnjega. Noć kada je milost Svevišnjeg spuštena svim svjetovima. Noć Lejletul-kadr, kako je Kur’an naziva. U trenucima ove noći jačamo svoju duhovnu moć i zahvaljujemo Allahu, dž.š., što nas učini pripadnicima Ummeta Časnog.

U svim džamijama na području Medžlisa Tuzla ova mubarek noć će biti obilježena prigodnim programima i ibadetima.

 

muftijstvotz.ba