Čestitka Reisu-l-uleme povodom Nove 1437. hidžretske godine

Čestitka Reisu-l-uleme povodom Nove 1437. hidžretske godine

Sarajevo, 13. oktobar 2015. (MINA) – Prema Takvimu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, sutra, u srijedu 14. oktobra 2015. godine je 01. muharrem 1437. hidžretske godine.

Povodom Nove hidžretske godine reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović je uputio slijedeću čestitku – poruku.

– Svaka nova hidžretska godina vraća nas sjećanjem na Hidžru – preselenje muslimana iz Meke u Medinu 662. godine.

Nakon 13 godina poslaničke misije u Meki, Allahov poslanik Muhammed a.s. je dobio zapovijed od Allaha dž.š. da svoju misiju islama – mira i pomirenja među ljudima – širi dalje u Medini. Taj čin putovanja iz Meke u Medinu, taj duhovni prijelaz od mekanske istine do medinske pravde, naziva se Hidžra,  koja je jedan od najznačajnijih trenutaka  u životu  Božijeg Poslanika i povijesti muslimana.

Ova poruka ima posebnu važnost i značaj u današnjem muslimanskom svijetu u kojem se prolijeva muslimanska krv, vode ratovi i čini terorizam.

Pozivam muslimane Bošnjake Bosne i Hercegovine, regiona i dijaspore i sve muslimane u svijetu da  ozbiljno shvate težinu  hidžretskog imperativa o bratskom pomirenju i bratskoj solidarnosti, iskoriste duh Hidžre i nastave s izgradnjom povjerenja, solidarnosti i suživota.

U tom duhu, svim muslimanima i muslimankama u Bosni i Hercegovini, Sandžaku, Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji i bošnjačkoj dijaspori, imamima i uposlenicima Islamske zajednice čestitam Novu 1437. hidžretsku godinu uz želju da svima bude sretna i berićetna.