Čestitka reisu-l-uleme povodom Nove 1438. hidžretske godine

Čestitka reisu-l-uleme povodom Nove 1438. hidžretske godine

Sarajevo, 30. septembar 2016. (MINA) – Prema Takvimu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, u subotu 01. oktobra 2016. godine, sa zalaskom sunca nastupit će 01. muharrem 1438. hidžretske godine. Tim povodom reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović uputio je muslimanima novogodišnju čestitku u kojoj se kaže:

– Poštovana braćo i sestre, muslimani i muslimanke,

Sutra će sa zalaskom sunca nastupiti nova 1438. hidžretska godina. Na ovaj dan prisjećamo se hidžre, seobe Poslanika a.s. i prvih muslimana iz Mekke u Medinu, koja je bila i ostala trajno nadahnuće u životu svakog muslimana i muslimanke. Stoga danas hidžra opominje muslimane, muslimanske zajednice i institucije da mogu opstajati i razvijati se isključivo na principima pravde, morala i dobrobiti ljudi, a da je zulum i nasilje put u propast i iznevjeravanje Božijeg povjerenja. Ovaj događaj sa sobom nosi univerzalnu poruku svim ljudima da je njihov uspjeh u stalnom naporu da u svojim životima čine seobu od grijeha i zla prema dobru i dobročinstvu, da napuštaju ono što je štetno za njih i njihov moral u korist onoga što je dobro.

Pozivam muslimane i muslimanke da u svojim ličnim životima i javnom radu slijede univerzalne poruke Hidžre: da im današnji dan bude bolji i plodotvorniji od jučerašnjeg, da marljivo i neprestano rade kako bi u našem društvu otklonili sve oblike diskriminacije i nasilja, da pruže sklonište i utjehu svim ucviljenim i potlačenim i da bez oklijevanja materijalno i moralno pomognu svima kojima je njihova pomoć potrebna.

Svim muslimanima i muslimanka u Bosni i Hercegovini, Sandžaku, Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji i bošnjačkoj dijaspori, svim imamima i uposlenicima Islamske zajednice čestitam Novu 1438. hidžretsku godinu uz želju da svima bude sretna i berićetna i moleći Allaha dž. š. da muslimanima podari slogu, da ujedini njihova srca u dobru, da našu Zajednicu učvrsti u napretku, da našu Domovinu čuva u blagostanju i miru, i da svim ljudima ukaže na put sreće i uspjeha, stoji na kraju čestitke reisu-l-uleme Kavazović.