Član Predsjedništva Dragan Čović kod Reisu-l-uleme

Član Predsjedništva Dragan Čović kod Reisu-l-uleme

Sarajevo, 4. februar 2015. (MINA) – Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović primio je danas člana Predjedništva Bosne i Hercegovine iz reda hrvatskog naroda dr. Dragana Čovića.

Razgovor je protekao u vrlo ugodnoj atmosferi uz puno razumijevanja i obostranog uvažavanja.

Razgovarano je o nizu aktuelnih pitanja koja se odnose na prava vjerskih zajednica, status njihovih vjerskih službenika, vraćanje imovine vjerskim zajednicama, zakonsko regulisanje vjerskih blagdana, potpisivanje sporazuma između države i Islamske zajednice, kao i pitanjima ukupnog stanja i odnosa u Bosni i Hercegovini i njenom puta ka evropskim intergracijama.

Član Predsjedništva dr. Dragan Čović je predložio da se u najskorije vrijeme organizira zajednički susret članova Predsjedništva i vjerskih lidera na kojem bi se iznijela mišljenja o vjerskim blagdanima, imovini vjerskih zajednica i statusu vjerskih službenika (uplaćivanje penzionog i zdravstvenog osiguranja od strane države).

Reisu-l-ulema je ovu ideju podržao i ocijenio je veoma važnom.

Član Predsjedništva dr. Čović je iskazao razumijevanje za rješavanje ovih pitanja, a nada se da je raspoloženje u tom pravcu i druga dva člana Predsjedništva.

Reisu-l-ulema je posebno istakao važnim za Islamsku zajednicu potpisivanje Sporazuma sa državom što se već učinile Katolička i Pravoslavna crkva. « Mi samo tražimo da se uvaže pojedine specifičnosti za muslimane u tom sporazumu, » kazao je Reisu-l-ulema.

Član Predsjedništva dr. Čović je kazao da ne vidi razloga da se ne potpiše sporazum između države i Islamske zajednice i iskazao je spremnost da se i ovo pitanje riješi u što skorije vrijeme.

Tokom razgovora razmijenjena su mišljenja i o bošnjačko-hrvatskim odnosima. Istaknuto je da su oni od posebnog značaja za oba naroda i državu u cjelini. U tom pogledu država treba napraviti organizaciju kako bi se svi njeni narodi osjećali jednakopravnim, istakao je član Predsjedništva dr. Čović.

Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović je kazao da odnose treba graditi s dosta stpljenja kako bi se vraćalo povjerenje među narodima i poboljšalo stanje u cijeloj državi.

Članu Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda dr. Čoviću je Reisu-l-ulema zahvalio na posjeti, zaželio mu svako dobro i uspjeh u radu na najvišoj državnoj funkciji.