CRTICE O BOSNI I HERCEGOVINI

CRTICE O BOSNI I HERCEGOVINI

NAŠA DOMOVINA – BOSNA I HERCEGOVINA

 

ZAPIS O ZEMLJI

 

Pitao tako jednom jednog
vrli pitac neki:
A kto je ta šta je ta da prostiš
Gdje li je ta, odakle je ta
Kuda je ta Bosna rekti.
A zapitani odgovor njemu
hitan tad dade:
Bosna da prostiš
jedna zemlja imade
I posna i bosa da prostiš
I hladna i gladna
I k tomu još da prostiš
Prkosna od sna.

 

Mehmedalija Mak Dizdar

 

Historijat

 

Područje Bosne i Hercegovine naseljeno je još od doba neolita. U bronzano doba, doseljavaju se brojna ilirska plemena. Tokom 9. st., sva ilirska područja prelaze pod rimsku upravu. Rimljani osnivaju neke gradove i na prostorima BiH.

Period srednjovjekovne Bosne traje od polovine 10. st. do Osmanlijskog doba. U ovom razdoblju Bosna je bila banovina i kraljevstvo. Najveći uspon doživljava za vrijeme vladavine Kulina bana i Tvrtka I.

Od 1463. do 1878. godine Bosna je sastavni dio Osmanlijskog carstva i ima poseban status. Predstavljala je ejalet (pašaluk) i bila joj je zagarantovana jedinstvenost i teritorijalna cjelovitost. U tom periodu izgrađeni su brojni gradovi, vodovodi, putevi, džamije, škole, bezistani, imareti i drugi objekti koji su imali veliki značaj za razvoj Bosne i Hercegovine, a danas predstavljaju i kulturno-historijsko blago naše domovine.

Od 1878. godine, Bosna bila je u sastavu Austro-Ugarske Monarhije, Kraljevine Jugoslavije, a potom socijalistička republika u okviru Jugoslavije. Od 1. marta 1992. godine Bosna i Hercegovina je nezavisna država.

 

Prirodni resursi

 

Bosna i Hercegovina odlikuje se raznolikošću i bogatstvom prirodnih resursa. Oko 50 % njene površine zauzimaju šume i šumsko zemljište koje karakteriše raznovrsnost šumskog drveća i grmlja, kao i životinjskih vrsta koje naseljavaju ova područja. U Bosni se nalazi šest očuvanih prašuma: Igman, Janj, Lom, Trstionica i Plješevica, te najpoznatija evropska prašuma Perućica.

Olimpijske planine Bjelašnica, Jahorina, Igman, Vlašić kao i planine Vranica, Maglić, Čvrsnica i dr., privlače brojne posjetioce, turiste i sportiste, koji uživaju u ovim prelijepim pejzažima, kako u zimskom periodu, tako i tokom ljeta.

Banje na Ilidži, u Fojnici, Tesliću, Tuzli, Olovu, Srebrenici, Kulašima i Kiseljaku, termalni su izvori radioaktivne i mineralne vode koja se koristi u svrhu liječenja i rehabilitacije.

Bosna i Hercegovina obiluje izvorima pitke vode, brojnim rijekama i jezerima. Među najljepše i najčišće rijeke u Evropi, ubraja se Una. Veliki broj posjetilaca i sportista svake godine pohodi Unu i sudjeluje na velikoj Unskoj regati. Najveća rijeka u Hercegovini je Neretva. Ljubitelji sportova na vodi svake godine organizuju rafting kroz kanjone ove plahovite rijeke. Vodeni potencijali koriste se i za proizvodnju električne energije. Drina je poznata po atraktivnim uvjetima za splavarenje kao i velikim hidroelektranama.

Plivska jezera, vodenice i njen vodopad u Jajcu dragulji su koje rado posjećuju kako putnici namjernici, tako i zaljubljenici prirodnih ljepota koji se mahsus zapute da ih obiđu. Jezera: Prokoško, Boračko, Modrac, Balkana i ona na Zelengori upotpunjuju vrijednu zbirku vodenih resursa i prirodnih ljepota BiH. Tu je i rezervat Hutovo blato koje ima jedinstvenu floru i faunu u širem regionu.

Naša domovina ima i svoj dio obale Jadranskog mora gdje je smješten i Neum, gradić koji nudi mogućnosti razvoja primorskog turizma.

 

BOSNA

 

Bosna je zemlja prepuna čari,
Trepeta šuma i bljeska vode,
Brda joj kite gradovi stari,
Nad njima sinji oblaci brode.
Čini se, to je začaran kraj
Kroz koji vilu progoni zmaj.

Duboke gore svečano ćute
U mirnoj sjenci bez ljudskog zova,
Tu medo tapa niz tajne pute,
A obnoć huče premudra sova.
Na proplancima, sve ti se čini,
Igraju vile na mjesečini.

A vjeverice – uz trku mnogu –
repova trista, hiljadu nogu!-
Na glavu Bosnu staviti mogu.

I duh rudarski s punom paradom:
S pijukom, lampom i dugom bradom,
U kristal kucka, kamenje para,
Kroz Bosnu traži rudišta stara,
Pod zemljom brdo gvozdeno buši,
Uz vreli izvor obojke suši.

U gori stijena trepti k'o živa,
Niz nju se voda studena sliva,
Biserom gori najmanja kap.
A već u klancu, blještav k'o srma,
Potok se ruši s kamena strma
I pravi prvi pjenušav slap.

Na kraju – gledaj – rijeka se vije,
Matica brza sredinom bije…

Branko Ćopić

 

Stanovništvo

Naša zemlja stoljećima svjedoči nacionalnu šarolikost, raznovrsnost kultura, tradicija i običaja. Bošnjaci, Srbi i Hrvati čine najveći procenat bosanskohercegovačkog stanovništva, ali u našoj domovini žive i brojne nacionalne manjine kao što su Romi, Albanci i drugi.

Narodi u Bosni i Hercegovini pripadnici su različitih vjera: islama, kršćanstva, judaizma, i dr. Svima je zagrantovana sloboda i pravo na lični izbor vjerovanja. Naša domovina ima na hiljade vjerskih objekata. Multireligiozna slika BiH najbolje se može vidjeti u samoj jezgri Starog Grada u Sarajevu gdje se u neposrednoj blizini nalaze glavni vjerski objekti tri najbrojnije konfesije: Gazi Husrev-begova džamija, Katedrala, Stara pravoslavna crkva i Sinagoga.

 

Kulturno-historijski objekti

 

Različita razdoblja kroz koje je prolazila naša domovina, ostavila su pečat na ovim prostorima. Stari gradovi, gradine i tvrđave nalaze se u različitim dijelovima BiH: Sarajevo, Mostar, Travnik, Počitelj, Tešanj, Maglaj, Gradačac, Jajce, Velika Kladuša, Vranduk i dr. Brojne džamije u Sarajevu, Livnu, Mostaru, Travniku, Foči, Banja Luci i drugim gradovima, mostovi kao što su: Stari most u Mostaru, Kozija ćuprija u Sarajevu, most u Višegradu, Arslanagića most u Trebinju, zatim, bezistani, imareti, sahat-kule, stare crkve, samostani, manastiri i muzeji izgrađeni u periodu osmanlijske i austro-ugarske vladavine danas predstavljaju vrijedno kulturno-historijsko blago naše zemlje.

 

BOSNA

 

Bosna, to je jedna dobra zemlja.
Kad plače klobučaju kiseljaci.
Sagni se i pij, niko se ne ljuti.

U Bosni ima jedna tišina.
U tišini jedna njiva.
U toj njivi obeharalo stablo.

Zimi Bosna po svu noć srebrom zvoni.

Bosna ima Bosanca.
Kad Bosanac liježe na počinak
On polako glavu spušta na zemlju
Da zemlju ne povrijedi.

Bosna ima majku.
Majka se popne na brdo iznad pruge
Pa mahne mašinovođi.
Majka mahne mašinovođi, a lokomotiva vrisne.

Bosna ima kuću
U kući živi starica
Njen osmjeh je ajet o džennetu.

Skloni obuću kad prelaziš Unu
Savu
Drinu
Operi noge u rijekama
Bosna je ćilimom zastrta.

Nedžad Ibrišimović

 

Čemu učimo našu djecu? Pogledaj…