Dr. Mevlud ef. Dudić novi predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji

Dr. Mevlud ef. Dudić novi predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji

Izborno tijelo koje čine: članovi Sabora, muftije, glavni imami, rukovodioci i muderizi vjersko-prosvjetnih ustanova Islamske zajednice, na zasjedanju održanom 04.01.2014. god. u Novom Pazaru, ubjedljivom većinom glasova na mjesto predsjednika Mešihata Islamske zajednice u Srbiji za petogodišnji mandat izabralo je dr. Mevlud ef. Dudića. Članovi Izbornog tijela glasali su između dr. Mevlud ef. Dudića i dr. Enver ef. Gicića. Dr. Dudić je dobio 63 glasa, dr. Gicić 8, a jedan listić je bio nevažeći.

Na istom zasjedanju članovi Sabora jednoglasno su izabrali novi sastav Mešihata, kojeg čine: muftija dr. Mevlud ef. Dudić, muftija Muamer ef. Zukorlić, muftija Fikret ef. Limani, dr. Enes ef. Svraka, dr. Enver ef. Gicić, Rešad ef. Plojović, hfz. Abdurrahman ef. Kujević, Hajro ef. Tutić, hfz. Irfan ef. Malić, Ramiz ef. Hamidović, Fahrudin ef. Ćosović, Sevder ef. Bajrami, Sulejman ef. Fejzulahu i Fadil ef. Murati.

01-izb-mes-izus-01-2014-1

Nakon okončanja izbornog postupka obratio se novoizabrani predsjednik Mešihata koji se zahvalio na ukazanom povjerenju i naglasio da će uz podršku članova Mešihata i drugih tijela Islamske zajednice nastojati voditi Zajednicu u pravcu daljeg razvoja, uspostave jedinstva i očuvanja slobode i autonomnosti. U svom govoru dr. Dudić se zahvalio i svom protukandidatu na korektnosti i posebno istakao zahvalnost dosadašnjem predsjedniku Mešihata na podršci i povjerenju.

Poslije toga prisutnima se obratio dosadašnji predsjednik Mešihata, muftija sandžački Muamer ef. Zukorlić, čestitajući dr. Dudiću na izboru za predsjednika Mešihata, izražavajući mu punu podršku, ističući da je veoma sretan i ponosan što prisustvuje demonstraciji zrelosti Islamske zajednice koja ima snažan tim koji će je voditi i kojim će ostvariti puni prosperitet.

Na kraju skupa obratio se izaslanik reisu-l-uleme mr. Husein ef. Kavazovića, muftija vojni Ismail ef. Smajlović, koji je prenio srdačne čestitke reisu-l-uleme ističući radost što prisustvuje činu gdje se na dostojanstven i civilizovan način vrše promjene u zajednici, što garantuje njenu svijetlu budućnost.

(www.islamskazajednica.org)