Drugo predavanje Katedre tefsira i hadisa u Tuzli

Drugo predavanje Katedre tefsira i hadisa u Tuzli

Održano drugo predavanje Katedre tefsira i hadisa, u srijedu, 17. decembra u džamiji Kralj Abdullah.

Tema „Zadovoljan sam Allahom kao Gospodarom” na ovom drugom susretu je zaokružena predavanjem, Amir-ef. Hodžića, profesora Behram-begove medrese u Tuzli, koji je o istoj govorio sa aspekta hadisa.

Govoreći na ovu temu prof. Hodžić je kroz niz vjerodostojnih hadisa ukazao na važnost zadovoljstva definišući ga kao smirivanje duše i kao jednu od osobina koju posjeduje vjernik, onaj koji vjeruje.

Kroz svoje izlaganje Hodžić je naglasio da postoji više vrsta zadovoljstva u životu vjernika te da se to zadovoljstvo manifestuje i u ibadetima, u zahvali na onom što nam je Svevišnji podario i za nas namijenio. „ Ko ispuni srce zadovoljstvom Allahom kao Gospodarom Allah će njegovo srce ispuniti sa bogatstvom.” Plodovi zadovoljstva kojima treba težiti svaki vjernik su postizanje berićeta u opskrbi, lijep (rahat) život, ulazak u Džennet i postizanje Allahovog zadovoljstva. – dodao je prof. Hodžić.

Katedra tefsira i hadisa se nastavlja narednog mjeseca, prve i treće srijede u mjesecu kada će se govoriti o novim temama sa aspekta tefsira i hadisa. Katedra će obuhvatiti 24 teme koje će biti obrađene sa dva pomenuta aspekta.

Organizatori Katedre su Muftijstvo tuzlansko i Medžlis Islamske zajednice Tuzla.

(www.miztuzla.com)